03.11_sv_sofr_vrachanski Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВЕН МОЛЕБЕН, ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ И СРЕЩА В БАН ПО СЛУЧАЙ 200-ГОДИШНИНАТА ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИКакто беше съобщено предварително от пресцентъра на Президентството, вицепрезидентът Маргарита Попова взе участие в тържествения молебен в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски“ в столицата, отслужен от неговия предстоятел Тивериополски епископ Тихон, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

 

 

Оттук след това потегли литийно шествие с иконата на Св. Софроний Врачански до сградата на Българската академия на науките.

В словото си, произнесено в Големия салон на БАН, г-жа Маргарита Попова подчерта, че св. Софроний, епископ Врачански е бил човек с призвание да е народен будител. Тя благодари за участието си в националното честване на 200-годишнината от успението на българския светец. Вицепрезидентът изтъкна някои от поуките от житието на св. Софроний: контактите му с видни личности от времето си, с цел да защити интересите на българския народ; срещата му с Паисий и двата преписа на неговата „История славянобългарска”. Съставя „Неделника”, радетел е на национално консолидиране, прекрачва съвременната му Европа със самочувствието на човек с ясна принадлежност”.


„Нека се обърнем към народа днес, за да припомним за днешния ден - духовното май се смали, имаме нужда от ново Възраждане – обърна се към присъстващите г-жа Маргарита Попова. Нашият народ е жаден за дух, за разум, желае искрено да бъде обгърнат с добро, и да усети, че е едно цяло и, че е с добри водачи, и се придвижва напред в историята. Така, както сме го направили в
XVIII и XIX в., за да го направим сега, имаме нужда от водачи, личности, светли просветени и добросърдечни, като Св. Софроний. Имаме ли ги? Имаме, трябва да ги открием и приемем.

Нашият народ желае силно и има нужда днес от своите водачи, да се вгледа в тях, да се вгледа в институциите, но не вярва народът. Не трябва да му даваме възможност да загуби вяра в българските институции, защото това ще означава разрушение, според мен. Народът ни има нужда от разум, благосърдечност, за да тръгне отново, както през Възраждането, напред”, заяви още г-жа Попова.

 

 

 

 

Икона:
www.pravoslavieto.com