Главата на алтернативния синод Инокентий е готов да се върне в лоното на църквата, когато бъде поканен. Сега разговаря с последователите си.

"Българската православна църква има нужда от единство и аз ще изпълня този свой дълг", заяви пред Дневник Инокентий, който днес отбелязва имения си ден.

По-рано днес от Светия синод разпространиха призив разколниците да се върнат в лоното на църквата по приетия каноничен ред.

 

От канцеларията на алтернативния синод казали, че тепърва научават за призива на архиереите и все още не са влезли в контакт, за да има някакви разговори или преговори. Там били по-скоро изненадани от отговора на Инокентий.

 

В деня на погребението на патриарх Максим стана известно, че алтернативният синод на Инокентий отново е поискал да бъде регистриран. През август са подадени документи за нова регистрация на синода в Софийския градски съд и в Дирекцията по вероизповеданията. Това съобщи богословът Христо Латинов, който се представя като експерт в синдиката "Подкрепа".

 

От Софийския градски съд потвърдили информацията. Това е четвъртото искане за регистрация - първото е било през 2003 г., последвали са още две през 2010 г.

 

По думите на Латинов, разколът в църквата не е приключвал. Новото искане е на база решението на Европейския съд за правата на човека в Страсбург от 2009 г., което фактически признава правото на алтернативния синод.

 

Преодоляването на този разкол и най-вече на раните от него са най-големият успех на патриарх Максим, според анализатори. Според тях съхраняването на църковното единство стана възможно именно благодарение на неговото търпение и нежелание да взима еднолични решения.

 

Към първозточника -  http://www.24chasa.bg