99 Всемирното Православие - Делегация на Светия Синод предаде част от мощите на св. Дионисий I, Константинополски патриарх 

Автор: Йеродякон Макарий

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

 

Един от малко познатите ни канонизирани от Вселенската Патриаршия светци, но особени почитан в гръцка Македония, е св. Дионисий I, Константинополски Патриарх. Той е живял и светителствал през XV век и е един от първите Цариградски Патриарси след падането на Византия под турско иго. Св. Дионисий е ученик на св. Марко Евгенику. Дългите години, прекарани до този исполин на Константинополската Патриаршия, формират бъдещия първойерарх като образцов духовник и всеотдаен служител на Божия виноград.

 

Св. Дионисий е ръкоположен за дякон, а след това и за свещеник от своя духовен старец, св. Марко Евгенику. Малко известен е фактът, че преди да застане на Константинополската катедра св. Дионисий е бил митрополит на град Пловдив, тогава Филипопол. Изборът му за Константинополски Патриарх не е случаен. Личността на св. Марко оставя дълбока следа в историята на Цариградската Патриаршия. Неговото светителстване е пример за православните в тогавашната столица, а това, че Пловдивският митрополит Дионисий е младочка от същия този благодатен корен, го прави предпочитан от клир и народ в Цариград. Не по- маловажен е и фактът, че св. Дионисий е духовен наставник на майката на султан Мохамед II, благочестивата Мария, или както я наричат, Каломария, дъщеря на Сръбския деспот Георги и жена на султан Мурад I. Нейната роля за избирането на св. Дионисий за Патриарх на Константинопол със сигурност е била решителна.

Св. Дионисий се споменава и като втори ктитор на манастира "Св. Богородица Икосифиниса", близо до гр. Драма. Една част от мощите на светителя са били съхранявани именно тук, в изградената от него света обител. По време на Първата световна война манастирът попада в окупираните от нашите войски територии. На 24 юни 1917 г. мошите на св. Дионисий са пренесени от българските войници в София и прибрани в секретен фонд на Националния исторически музей. През 1992 г. светинята е предоставена на Българската Православна Църква и предадена за съхранение в Рилската света обител.

След отправената молба от митрополита на гр. Драма, Негово Високопреосвещенство Павел, част от мощите, които се намират в Рилския манастир да бъдат върнати на манастира "Св. Богородица Икосифиниса", по решение на Св. Синод на Българската Православна Църква с този акт на братолюбие бяха натоварени Високопреосвещените митрополити: Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил и Пловдивски Николай, както и Преосвещеният Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.

Трябва да припомним, че също по решение на Св. Синод на БПЦ, през месец ноември 2009 г. част от мощите беше предоставена на Цариградската Патриаршия на чийто престол е предстоятелствал св. Дионисий.

Синодалната делегация потегли за гр. Драма от Хаджидимовската света обител "Св. Георги Победоносец" на 2 декември. Мощите на св. Дионисий бяха поставени в специално изработена дърворезбена кутия със сребърен обков и носени от Негово Преосвещенство Адрионополски епископ Евлогий. При своето пристигане българките архиереи бяха посрещнати от митрополит Павел. Още същата вечер в програмата беше включено посещение на Енорийския център "Св. Йоан Златоуст", където децата от енорията бяха подготвили коледни поздравления с песни и различни лакомства. След кратка молитва митрополит Павел благослови децата и родителите, изпълнили храма и приветства официално Църковната ни делегация. Митрополитът изказа своята духовна радост от успешната дейност на Председателя на енорията, отец Герман, отправи наставнически слова към родителите и лично раздаде приготвените лакомства.

На сутринта в храм "Св. Дванадесет Апостоли" българските Архиереи в съслужение с митрополита на Драма и градското духовенство отслужиха св. Литургия, предстоявана от най-старшия от делегатите, Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Храмът се оказа малък за желаещите да присъстват на богослужението и да се поклонят на мощите на светеца. Псалтите и от двата клира се постараха и допринесоха за тържествеността и сладкозвучието, изпълнили Божия дом.

На богослужението присъстваха и представителите на светската власт на гр. Драма. В края на службата Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил прочете решението на Св. Синод на Българската Православна Църква за връщането на мощите на св. Дионисий на Еладската Православна Църква. Приветствие към Българската Църква от името на Вселенския Патриарх Вартоломей и от свое име отправи митрополит Павел. Той изказа благодарност за този жест на братска обич, който по думите му е "изпълнение на Църковната мисия в света" и дело, "което ще бъде записано със златни букви в Църковната история за пример на поколенията", както и надежда за още по-тесни духовни връзки между двата православни народа. Подобна благодарност изразиха по реда си и депутатът от Драмския избирателен район, областният управител, както и кметът на града. Беше прочетен и томосът на Вселенската Патриаршия за приемането на светите мощи, под който се разписа всеки един от архиереите, игуменията на манастира "Св. Богородица Икосифиниса" майка Таисия, както и представителите на светската управа.

След божествената служба духовниците се отправиха към ктиторията на св. Дионисий "Св. Богородица Икосифиниса". При тържествено биене на камбаните ковчежето с драгоценния дар бе внесено в съборния храм на светата обител и поставено за поклонение на специално отредено място. Тук за пореден път домакинът на събитието, митрополит Павел, благодари на Православната ни Църква и в частност на нашите архиереи за миговете на духовна радост, донесени на цялата Драмска митрополия. Облечен в архиерейска мантия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прочете благодарствена молитва и произнесе слово. В него от името на Светия ни Синод той изрази радост и удовлетворение от настоящето събитие, което е изпълнение на Евангелските съвети, следване на примера на Отците и доказателство за силата на вярата, която укрепва любовта и обединява народите.

След гостоприемството, оказано от сестрите на светата обител, уважаемите архиереи се сбогуваха с митрополит Павел и сестринството, и се отправиха към родината си. Днес св. Дионисий, Цариградски Патриарх, е по-близо до мнозина християни и от двете страни на южната ни граница, защото не само с вяра, но и с дела ще познаем силата на Божия промисъл. Бог от рано е предназначил своя Божий угодник св. Дионисий да светителства над Христовото стадо, а това той прави и до сега- проповядва на дело, като обединява в Христа и като изпълва душите на вярващите с Христа.