mariagurko_org Всемирното Православие - Срещи на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в Париж Официалният сайт на Варненска и Великопреславска света Митрополия съобщава, че на 12.05.2009 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопресловски митрополит Кирил се е срещнал с монахиня Мария Гурко в Париж.

     Монахиня Мария Гурко е внучка на генерал Йосиф Владимирович Гурко. Баща ? Василий Гурко е един от синовете на генерала, а майка ? е дъщеря на френски министър на правосъдието.

     Монахиня Мария приела православието, а през 1983 г. на 47 годишна възраст е постригана за монахиня. В момента живее в Париж и всички православни я познават като майка Мария.
     През 2005 г. монахиня Мария Гурко за пръв път посещава България и Варна. В морския град тя се среща и разговаря с Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и посещава Катедралния храм “Св. Успение Богородично”.

     На срещата в Париж митрополит Кирил и монахиня Мария са разговаряли за нейния живот и спомените й за генерал Гурко.

     На 12.05.2009 г. на вечернята срещу преполовение Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се черкува в руския храм “Св. Троица” в Париж.

     На 13.05.2009 г. негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил посети Руския Православен институт “Св. Сергий Радонежки” в Париж и се срещна с ректора проф. Николай Чернокрак.

     Митрополит Кирил посети и българската църква “Св. Патриарх Евтимий Търновски” в Париж, където беше посрещнат от Негово Високопреподобие архимандрит Емилиян Боцановски. 

 

Бихме искали да припомним на своите читатели, че тези срещи са част от част от посещението на Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква, взе участие в тържествените събитията по повод 130 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Франция. Негово Високопреосвещенство д-р Кирил участва в откриването на изложба “Съкровищата на българските икони”, която беше открита в храма-музей “Сен Шапел” на замъка Шенонсо край Париж.  Изложбата беше осъществена  по проектите на министрите на културата на двете страни проф. Стефан Данаилов и Кристина Албанел и със съдействието на посланика на България в Париж Ирина Бокова. Организатори на изложбата от българска страна са Националната художествена галерия и Светия Синод на Българската православна църква, а от френска страна - Центърът за национални паметници.