Негово светейшество патриарх Максим посреща по традиция и 96-ия си рожден ден в Троянския манастир. На света литургия в обителта присъстват всички митрополити от Светия синод на Българската православна църква /БПЦ/, главният секретар на синода епископ Наум, епископи и игумените на Бачковския, Рилския и Троянския манастир.

 

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.                            
                                                              
На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено на Негово светейшество за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и по случай 90 години от рождението му, посочва БТА.

 

Автор:  http://www.standartnews.com