Храмов празник на патриаршеската катедрала

С празнична архиерейска св. Литургия патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” отбеляза един от своите храмови празници. На днешния ден, 30 август, се чества Пренасяне мощите на св. княз Александър Невски от гр. Владимир в едноименната лавра в Санкт Петербург, където се съхраняват до днес. 

С благословението на Негово Светейшество патриарх Максим богослужбата в храма бе оглавена от Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство на катедралата. С него съслужиха архим. Дионисий, началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод на БПЦ, игумен Филип (Василцев), предстоятел на подворието на Руския патриархат при Българската патриаршия, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел при Софийската митрополия, архим. Теофан, както и храмовото свещенство: архим. Сергий (Шапков), ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Антоний Милошев.

Слово за празника произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов, ефимерий при храма. Той припомни живота на благоверния княз Александър, бранил светото Православие от чуждоверни нашественици и завършил живота си в покаяние, приемайки монашество. В края на св. Литургия епископ Тихон поздрави с празника църковното изпълнение и благодари на съслужителите и пасомите за съборното моление. Като отправи молитва към чествания днес св. Александар Невски, небесен покровител на руските войни наши освободители, архиереят изтъкна, че е недостойно да честваме онези, които са дали живота си за нашата свобода, ако не ценим онова, което са ни дали. Накрая призова да ценим и пазим свободата и да употребяваме този драгоценен дар за спасение на душите си.

Много християни, подготвили се надлежно с пост и Покаяние да почетат паметта на св. Александър Невски, приеха в този ден свето Причастие.

~~~

В снимки № 30-56 можете да разгледате обновения ни цветен и чернобял фоторепортаж от бдението с петохлебие от предходната вечер - 29 август 2012 г., и св. Литургия - 30 август 2012 г.

По молитвите на св. Александър Невски, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас! Амин.

 

Богат снимков материал от събитието можете да разгледате насайта на Българската православна църква тук.