DSC_0189%20_1600x1200_ Всемирното Православие - ОТЛИЧЕНИ АРХИЕРЕИ НА БПЦ

На 16 декември - деня, в който вспомнихме всички отвека починали български патриарси, архиепископи, екзарси, архиереи, йереи, дякони, монаси и православни християни, които със своето служение са допринесли за благото на светата Българска православна църква - бе отдадено специално внимание на четирима наши архиереи, достойни подражатели на приснопаметните ни предци.

По решение и от името на Светия Синод на БПЦ за достойно служение на Българската православна църква и по повод кръглите им годишнини бяха отличени Техни Високопреосвещенства Видински митрополит Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Неврокопски митрополит Натанаил и Доростолски митрополит Амвросий. Наградите им бяха връчени от Наместник-председателя на Светия Синод Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил на официално тържество в приемния салон на Синодната палата.

След като припомни, че сме поменали във вчерашния ден новопреставилия се Български патриарх Максим, високопреосвещеният митрополит Кирил припомни неговото достойно служение и християнско благочестие, благодарение на които с Божия помощ, но и с подкрепата на българските архиереи той удържа много победи и съумя да съхрани мира и единството в Българската православна църква. Митрополит Кирил спомена като особено забележителен и незаличим в нашите спомени Всеправославния събор, по време на който присъстващите предстоятели и представители на сестрите Поместни православни църкви са поздравили архиереите от БПЦ, че са защитили и подкрепили своя Предстоятел.

Архиереят благопожела на високопреосвещените митрополити Дометиан, Йосиф, Натанаил и Амвросий да бъдат и занапред пример за подражание в своето житие и служение и призова Божието благословение да ги освещава и укрепява в техните усилия. С възгласи „Достоен!”, трикратно потвърден от присъстващите духовници, църковнослужители и гости, бяха връчени следните награди:

В знак на внимание за достойно служение по повод 80-годишнината му с най-високото отличие на БПЦ орден „Св. цар Борис – Покръстител” бе награден Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. На митрополит Йосиф, по повод 70 години от рождението му бе връчен орден „Св. Йоан Рилски”, І степен. С отличителна грамота и панагия бе награден високопреосвещения Неврокопски митрополит Натанаил по повод 60-годишнината му. На Доростолския митрополит Амвросий по повод неговата 70-годишнина бе връчен орден „Св. Кирил и Методий”, І степен.

За новоотличените архиереи бе възгласено "Многолетствие", след което те приеха поздравления от своите събратя архиереи и от присъстващите гости на тържеството, сред които бяха бившият посланик на Русия в България Анатолий Потапов, деканът на Богословския факултет при СУ доц. Александър Омарчевски и др.

 

Богат снимков материал от събитието можете да разгледате на Официалния сайт на Българската православна църква