mitr_joanikij Всемирното Православие - Сливенският Митрополит Иоаникий беше на посещение в гр. Бургас                                       Източник: http://www.mitropolia.sliven.net 

На 21 май – „Св. равноапостолни Константин и Елена" по традиция той отслужи св. Литургия в храм „Св. Богородица” в гр. Бургас. Единият от светите Престоли на храма е посветен на Св. Император Константин Велики и майка му св. Елена.

На 22 май Митрополит Иоаникий отпътува за гр. Приморско, където на 23 май отслужи св. Литургия в градския храм „Св. Св. Кирил и Методий” Поводът бе честването на 130 години от основаването на Приморско. След светата Литургия Митрополитът освети новопостроената сграда на Кметството в Приморско.

 

След обяд той отпътува за гр. Поморие и отседна в манастира „Св. Георги”

На следващия ден – 24 май - за пръв път свещениците от Бургас и преподаватели от Висшите учебни заведения в града, предвождани от Сливенският Митрополит Иоаникий и Кметът на града г-н Димитър Николов взеха участие в празничното шествие по случай Деня на Българската просвета и култура и славянската писменост. Шествието започна в 10.30 часа от площад "Тройката" и продължи по ул. ”Александровска” и ул „Богориди” и завърши в Морската градина. В него се включиха и ученици и деца от 28 училлища и 10 детски градини. От 11 часа в Морската градина на Бургас се проведе празничен концерт с участието на детски хор „Милка Стоева” балетната школа на Лилия Бисерова, цигулков ансамбъл „Звездички” при НУМСИ ”Проф. Панчо Владигеров”, балет ”Мания", танцов ансамбъл ”Шарени гайтани” при Общински детски комплекс /ОДК/, мажоретен състав от ОУ „Братя Миладинови” и много други.

След завършване на концерта Негово Високопреосвещенство Митрополит Иоаникий, придружен от кмета г-н Димитър Николов, свещеници и официални лица от гр. Бургас заминаха за квартал „Лозово”, където освети терена и положи основен камък за строеж на нов православен храм в този квартал.