300px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Всемирното Православие - СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

 

Светият Синод на БПЦ-БП в заседанието си на 16 март 2011 г., прот. № 6 ­ пълен състав, реши да бъдат канонизирани за светци просиялите от рода български Баташки и Новоселски мъченици.

По този повод на 2 април т.г., събота, от 18 ч. в ПКСХП “Св. Александър Невски” Негово Светейшество Българският патриарх Максим и епархийските митрополити ще извършат панихида за избитите в Ново село и Батак българи, след което и всенощно бдение. 

На 3 април, Неделя на св. Йоан Лествичник, от 9,30 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в съслужение с епархийските митрополити и епископите на БПЦ, по време на която ще стане и канонизацията на Новоселските и Баташките мъченици.

 

След това по установения ред ще бъде извършен молебен към новопрославените мъченици и лития около храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Приканват се медиите, желаещи да отразят канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици, да подадат своите заявления за акредитациите си в канцеларията на Светия Синод до 31 март т. г. София, ул. „Оборище” № 4; е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия