Поздравление към Негово Светейшество

Ваше Светейшество,

Обични в Господа Светейши Владико,

Благодарствено моление изпълва сърцата ни след днешната Божествена св. Литургия и възглавения от Ваше Светейшество молебен в Бачковската св. обител, пред нейната чудотворна Богородична икона, по случай изпълнилите се 97 години от Вашия богат на духовни приноси и ревностно църковно служение житейски път.

Направихме известно отклонение от възприетата практика, рождения Ви ден да отбелязваме в родната Ви Троянска св. обител и в селцето, дето сте роден. Настойчива обаче, беше поканата на преосвещения игумен на светата обител - Агатоникийски епископ Борис, да посетите манастира и се запознаете с направените подобрения, да се осведомите за наложителната реставрация както на чудотворната икона, така и на твърде повредените стенописи на храма.

Отдаваме почит и към упокоените тук български първосветители с благодарност за техните църковно- и народополезни трудове.

Всечестният игумен и братята на светата обител с внимание ще изслушат Вашето мъдро слово и отечески наставления.

Предстои ни и кратко посещение на Пловдивска епархия и нейния архипастир - Високопреосвещения митрополит Николай, който отдавна отправя към Вас братска покана да направите посещение в митрополитския катедрален храм „Св. Марина”, да се поклоните пред светите мощи на св. великомъченица Марина, Ваш небесен покровител от светото Ви кръщение, да се отбиете и в обновения митрополитски дом.

С Божия помощ и по решение на Св. Синод заедно ще бъдем в Пловдив, за да изпълним с радост сърцето на нашия събрат Високопреосвещени Николай, на честния клир и христолюбиво паство на Пловдивската епархийска църква.

Топлосърдечно Ви благодарим, Ваше Светейшество, че сме заедно на този знаменателен Ваш ден – 97-ми ден рожден и че въпреки тежестта на годините, намирате сили да бъдете в братско общение с архиереите – членове на Св. Синод, както и с гражданските ръководители, със свещенството и благочестивия вярващ народ, който с искрена радост всякога очаква Вашето патриаршеско благословение.

Слава на Бога, Който Ви е облагодетелствал!

Приемете, Ваше Светейшество, от името на събратята Ви – синодалните архиереи – всесърдечен поздрав по случай днешния Ви празник – деня на Вашето рождение. С молитва и крепка вяра в Божията милост и щедрости насочваме поглед към бъдните дни с пожелание да бъдете здрав и многолетно още наш духовен отец и попечител, да бъдете все така светъл пример и наш образец на „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота” (1 Тим. 4:12).

„Славете Господа, защото е благ, защото е вечна милостта Му!” (Пс. 106:1). Амин.

---------------

Произнесено от Русенският митрополит НЕОФИТ по време на празничната св. Литургия в Бачковската света обител, 29.10.2011 г.