DSCN0681 Всемирното Православие - С Ъ О Б Щ Е Н И Е ОТ КАНЦЕЛАРИЯТА НА СВ. СИНОДНа 9 март, събота, по благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Св. Синод от заседанието му на 05.03.2013 г., прот. № 6 – пълен състав, ще се проведе литийно шествие с чудотворната икона „Пресвета Богородица – Достойно есть“. Иконата е дар от светогорското монашество на Българската православна църква – Българска Патриаршия и е обект на свято поклонение в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Светата икона и съпровождащата я тържествена лития, църковно изпълнена от духовенство и миряни, ще тръгне от ПКСХП „Св. Александър Невски“ в 17,00 ч., ще премине през историческия център на града, посветен на Божията Премъдрост - София - и ще пристигне в катедралния храм на Софийския митрополит „Св. вмчца Неделя“. Там ще бъде отслужено Всенощно бдение, та покровът на Божията Майка да всее мир и любов в сърцата на всеки православен българин.

На 10 март, неделя, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, посрещнат от свещенството и народа на богодаруваната му Софийска епархия, ще възглави първата си св. Литургия като кириарх на първопрестолната Софийска св. митрополия в катедралния храм „Св. вмчца Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници на БПЦ–БП.

След св. Литургия светейшият Български патриарх и Софийски митрополит с молитвеното участие на български архиереи и клира и народа на Софийска епархия ще извърши Молебен за помирение на българския народ по повод размирния социален, политически и икономически период, в който се намира Майка България и нейните чеда в Родината и извън нейните предели.

Приканват се всички православни християни и родолюбиви българи да вземат молитвено участие в особено необходимите в тези дни за народа ни свети богослужби.

 


05 март 2013 17:57, Българска Патриаршия

Сн.: Десислава Панайотова