220px-Sveti_Sinod_Sofia Всемирното Православие -  НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ОТПРАВИ ПИСМО ВЪВ ВРЪЗКА С ОТВЛЕЧЕНИТЕ В СИРИЯ АРХИЕРЕИ  (новини България)

Във връзка с отвличането на 22 април в Сирия, в околностите на Алепо, на Високопреосвещения митрополит на Алепо Павел (Язиги), клирик на Антиохийската патриаршия, и Григорий (Ибрахим), сиро-яковитски архиепископ на Алепо, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в израз на братска подкрепа отправи писмо до Негово Блаженство Йоан Х, патриарх на Антиохия и на целия Изток, в което се казваше:

„Ваше Блаженство, обични в Христа събрате и съслужителю,

С тревога и братско съчувствие приехме вестта за похищението на двамата йерарси Високопреосвещения митрополит на Алепо г-н Павел, Антиохийска Патриаршия, и Григорий Йоанна Ибрахим, сиро-яковитски архиепископ на Алепо.

В този предпасхален период, в който се подготвяме достойно да посрещнем възкръсналия Христос, дошъл на земята, за да даде мир, любов и блага воля между хората, ние и Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия заставаме твърдо зад Вас, йерархията и верните чеда на св. Ви Църква, присъединявайки заедно с Вас молитвите си към Всеподателя Бога за незабавното и безпрепятствено освобождаване на двамата йерарси.

Вярваме, че изразената подкрепа към Вашата св. Църква от сестрите Православни църкви и всички, които застават на позиция в защита на ценността и неприкосновеността на свещения дар на живота, даден ни от Бога, ще Ви укрепява в този труден момент.

Препоръчваме се на св. Ви молитви и оставаме на Ваше Блаженство в Христа брат и съслужител,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ”

Припомняме, че двамата архиереи бяха отвлечени от неизвестни похитители в района на Алепо, където са следели за разпределението на хуманитарни помощи, като при отвличането е убит дяконът на митрополит Павел.