ДО

ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР, ПРЕПОДОБНОТО МОНАШЕСТВО

И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА

РУСЕНСКА ЕПАРХИЯВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ,

ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,

ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,

СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В

БОГОСПАСАЕМАТА РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ

ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ!

 


На 24 февруари 2013 г. в българската столица София, в изпълнение на Свещените канони и разпоредбите на чл. 41 и чл. 43, ал. 1, заложени в Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, и съгласно решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, бе проведен Патриаршески избирателен църковен събор, който избра и прогласи за каноничен Патриарх Български и Митрополит Софийски Русенския митрополит Неофит, който тържествено бе интронизиран в Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ в присъствието на Предстоятели и представители на Поместните православни църкви и официално встъпи в длъжност – Светейши Първойерарх на родната ни св. Църква.

С избирането му на древната патриаршеска катедра в София се оваканти Русенският епархийски престол, който е заемал като Русенски митрополит, и Св. Синод в заседанието си на 06.03.2013 г., прот. № 7 – пълен състав, го определи за Временно управляващ Русенска епархия. На 18.02.2014 г., прот. № 4 – пълен състав, Св. Синод уважи молбата му поради изключително натоварената му служебна заетост като Предстоятел на св. ни Църква и го освободи от възложението временно да управлява Русенска епархия. В същото си заседание Св. Синод на основание чл. 84, ал. 1 от УБПЦ – БП назначи за Наместник на овакантения Русенски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, като му възложи да проведе Епархийски избор за Русенски митрополит и да управлява делата на епархията до каноническото встъпване в длъжност на новоизбрания канонически епархийски митрополит.

Св. Синод в заседанието си от 18.02.2014 г., прот. № 4 – пълен състав, изготви и представи листа с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 16.03.2014 г. в гр. Русе.

Съгласно Устава на БПЦ - БП Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра и прогласи за избрани от клира и народа на Русенска епархия за достойни приемници на Русенския митрополитски престол Стобийския епископ Наум с 22 гласа и Тивериополския епископ Тихон с 15 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 22.03.2014 г., прот. № 7 – пълен състав, изслуша писмо на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски епархийски престол и изложението на Русенския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и спокойна обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи на 23.03.2014 г. – 3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна, по установена традиция в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Русенски митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

На основание получения изборен резултат Българският патриарх от свое име и от името на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Русенски митрополит Негово Преосвещенство Стобийския епископ Наум, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Русенската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Наум за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества и добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш право-правещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните му черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Всичко казано дотук свидетелства, че той се доказа като старателен ръководител на Канцеларията при Върховното църковно управление, като през десетилетието, в което изпълнява обязаностите си на Главен секретар на Св. Синод, утвърждава полезни взаимоотношения както с държавните институции, така и с представителите на държавната администрация, дипломатическия корпус и академичната общественост в столицата и страната.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Наум успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Наум, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква, управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и пасоми да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Русенската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на милата ни и скъпа Русенска епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Наум, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.


ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ