DSC_0690 Всемирното Православие - СВ. СИНОД НАПРАВИ ДАРЕНИЕ ЗА ОНКОБОЛНИТЕ ДЕЦА, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В ИСУЛПървият етап от благотворителната кампания на Св. Синод на БПЦ-БП "Деца рисуват за деца"-2017 днес се увенча с благословен завършек. В кампанията само за няколко месеца бяха събрани 10 000 лв., с които бяха закупени три инфузоматни апарата - волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.

На 12 октомври 2017 г. от името на Св. Синод и на децата-творци, чиито творби през летните месеци бяха разпродадени на благотворителен базар, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил предаде дарението на доц. д-р дм Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” - София.

Ръководителят на Културно-просветния отдел при Св. Синод връчи ценната апаратура с искрени благопожелания тя да помага за излекуването на всички деца, постъпващи в болницата, като пожела и на лекуващия екип много здраве и сили, за да може той да е полезен и винаги на пост в своята отговорна работа. Митрополит Гавриил подчерта колко е искрена радостта на Църквата, че в тази кампания, посветена на живота, деца са тези, които подпомагат своите боледуващи връстници и им носят утеха и надежда. За светата ни Църква няма по-голяма радост от това да вижда, че посяваните семена на вяра, съпричастие и човеколюбие дават добър плод в детските души. Християнските добродетели възпитават в нас истинския човек и затова детското творчество в името на Възкръсналия Спасител, в името на здравето и живота на ближните е висш израз на любовта, която трябва да се проявява не само на думи, но най-вече в дела!

Доц. д-р Константинов сърдечно благодари на Св. Синод за направеното дарение, като обясни, че именно чрез инфузоматните помпи извършваното в болницата лечение става възможно и е с необходимата прецизност в дозировката на предписваните лекарства. Управителят на онкохематологията за деца сподели възхищението си от инициативата на Църквата, защото чрез невинността и обичта на децата, чрез вдъхновеното им творчество ние най-добре се учим на вяра, доброта и взаимопомощ. Той изрази надежда, че и в бъдеще двете страни - Църквата и болницата - ще си сътрудничат в присъщите им дейности с цел приобщаване към това, което ни лекува, сближава и извисява.

Ловчанският митрополит Гавриил потвърди, че инициативата на Св. Синод продължава, а след финала на предстоящия пети Национален конкурс „Възкресение Христово” (2018) ще бъдат събрани и експонирани още прекрасни лауреатски творби, чиято цена е по-висока от бисер, защото те даряват топлота и нови хоризонти. До този момент с благословението на Св. Синод бяха благотоворително разпродадени част от най-красивите рисунки и фотографии, наградени от журито на синодалния конкурс "Възкресение Христово", провеждан ежегодно от 2014 до 2017 г.

Митрополит Гавриил изрази специалната си благодарност към съорганизаторите на благотворителната кампания - в. "24 часа" и Сдружение "Маринела", както и към инж. Апостолова - директор на Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография (гр. София), която помогна чрез безкористно предоставяне на стативите, необходими за изложбата.

Синодалният Културно-просветен отдел благодари на всички знайни и незнайни дарители и на фирмата "Б. Браун Медикал ЕООД", която също прояви социална и човешка ангажирност чрез предлагането на отстъпка за закупените от БПЦ инфузоматни апарати. И най-вече, нека всички благодарим на прекрасните български деца, които дариха своите творби за кампанията на Св. Синод - достоен плод на вяра и любов към Бога и към техните най-нуждаещи се връстници!

В края на своето посещение в СБАЛДОХЗ Ловчанският митрополит Гавриил обобщи, че тъй като децата са следващите духовници, лекари, депутати, министри, трябва да положим всички усилия да им помогнем да станат по-добри от нас, за да има Родината ни желаното от всички успешно развитие и благословено бъдеще.