220px-Sveti_Sinod_Sofia Всемирното Православие - ПОСЛАНИЕ НА СВEТИЯ СИНОД НА БПЦ – БП ЗА МИР И НАРОДНО ЕДИНСТВОБОГОЛЮБИВИ ЧЕДА НА СВ. НИ ЦЪРКВА,

ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ,

С огромна душевна печал посрещаме трагичните събития в с. Катуница и други места. През последните дни непрекъснато, от сърце и вседушевно, призоваваме Всеподателя Бога да прояви и сега безкрайната Си милост и дари разум и успокоение в душите на нашите духовни чада и на всички български граждани. 

 

Народът ни е мъдър и сме сигурни, че няма да допусне да бъде въвлечен в изкушенията на необуздана ярост, предизвикваща насилие. Етническо напрежение в България не е имало, няма и не бива да има. Православната църква ще направи всичко по силите си, с молитва и проповед, това да не се случва.

 

Същевременно мащабът на разразилите се събития свидетелства за огромно натрупване на гняв и омраза сред народа. Така става винаги, когато системно се пренебрегва и се допуска да бъде погазван Божият закон. Бог иска на земята да има справедливост. Справедливост има тогава, когато всекиму се въздава според делата, а нарушенията и престъпленията бъдат наказвани. Когато държавата търпи безучастно отделни лица не просто да извършват, но даже да парадират с престъпната си дейност, то тогава народът е принуден да се съпротивлява. От друга страна, обаче, когато цели групи от българското население са доведени до окаяно положение, когато са лишени от елементарни шансове да осигурят подслон и препитание на себе си и децата си, тогава и у тези – макар и малки групи – се поражда съпротива. Отсъствието понякога на тези два основополагащи принципа – справедливост и солидарност, заплашва да разруши обществения организъм. Задача на държавата е със своите действия да покаже и докаже, че има воля да ги спазва. Да наказва престъпниците. И същевременно с това да се грижи и защитава слабите.

Бог да дава разум на всички ни. Нека от все сърце измолим прошка за прегрешенията и пропуските си и на колене да Го молим да запази България от бедствия и размирици, както винаги досега я е пазил.

Св. ап. Павел съветва: „доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци“ /Рим. 12: 18/. Да помним думите на великия Христов апостол и да ги изпълняваме.

От името на Св. Синод на БПЦ – БП изказваме отеческо съболезнование на родителите, близките и сродниците на невинните жертви и молим Всеподателя Бога да упокои душите им във вечно блаженство, а на всички опечалени да дари благодатната утеха на Св. Дух.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИЯ МИТРОПОЛИТ СИМЕОН

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

По решение на Св. Синод в храмовете на БПЦ в цялата страна да бъде отслужен молебен за мир и народно единство, по време на който да се прочете това Синодално послание.