220px-Neophyte_of_Bulgaria Всемирното Православие - ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

„Когато се изпълни времето,

Бог изпрати Своя Син (Единороден),

Който се роди от жена и се подчини на закона,

за да изкупи ония, които бяха под закона,

та да получим осиновението(Гал. 4:4-5).

 

  

Възлюбени в Господа

чеда на светата ни Църква,

 

Вечна истина ни е открита в думите на апостола: Бог се роди от Светия Дух и Пресветата Дева и възприе човешка природа, за да възстанови нашето богосиновство – да може всеки, повярвал в Него, да стане син Божи по благодат. 

Такава е божествената цел на Боговъплъщението: поради голямата Си любов Бог ни оживотвори в Христа (Еф. 2:4-5) и в тайнството на богочовечеството ни освободи от властта на тлението, та да ходим вече „в обновен живот” (Рим. 6:4). „Синът Божи стана Син Човешки, та синовете човешки да станат синове Божии” (св. Атанасий Александрийски). „Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца” (Йоан. 1:14). И основа Църквата Си, на която даде обещанието, че дори „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18).

В Своята Църква, в това мистично и реално богочовешко единство, Той призова всички: „Идете, научете всички народи” (Мат. 28:19). Защото така именно подобава на божествената любов: „Всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен” (Йоан. 3:15). Затова Църквата днес се радва: ето, ражда се Божият Син, изпълнено е вече обещанието, вече не сме сами, но „с нас е Бог” (Ис. 8:10), а щом е така, то нищо не може да смущава душите ни и радостта ни е пълна, а надеждата ни – непомрачена! От тази пълнота на радостта и на надеждата извира и дивният химн на нашето Рождественско богослужение, откриващ така поетично необятните измерения на Боговъплъщението: „Девицата днес ражда Свръхестествения и земята поднася на Непристъпния пещера; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват: заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

Затова и всяка година в нощта на Рождеството на Спасителя цялото творение притихва, прекланяйки се пред дивната тайна на благочестието: „Бог се яви в плът” (1 Тим. 3:16). Възприе човешката природа, за да я излекува от греха, да върне онзи, който бе сътворен по Божи образ и подобие (Бит. 1:26-28) – като венец на цялото творение – обратно в отреденото му от Божията промислителна воля достойнство. Затова в тази най-свята от всички нощ в сърцата на всеки се въдворява онзи божествен мир, който само Господ Иисус Христос можеше да донесе на земята. За този мир пееше и небесното войнство, посрещайки някога Богомладенеца: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука. 2:14). На този мир ни учеше и Сам Спасителят в дните на земното Си служение: „Вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си” (Мат. 11:29). Същия този божествен мир Той ни и завеща като скъпоценно наследство, преди да се прослави на Кръста: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам” (Йоан. 14:27).

Прочее, възлюбени, когато пазим този мир като наше най-скъпо достояние от Господа, когато сърцата ни се сгряват от него не само в тази свята нощ, но и във всички дни на живота ни, когато бъдем онези истински миротворци, за които Сам Спасителят говореше в Проповедта си на планината, тогава ще сме достойни и за нашето, дарено ни от Господа богосиновство: „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии” (Мат. 5:9). Когато имаме макар и частица от онази любов, с която Бог възлюби света, за да изпрати в него Единородния Си Син, тогава светът ще знае, че сме наистина Негови ученици (Йоан. 13:35). И ще може да влиза при всекиго от нас, както и някога, с думите: „Мир на този дом” (Мат. 10:12).

Поздравяваме с празника на Христовото Рождество всички верни чеда на светата Българска православна църква – в родината ни и далеч от нея! Благодатта и мирът на родилия се Богомладенец и радостта в Светия Дух да бъдат с всички вас! Амин!

 

 

Ч е с т и т о     Р о ж д е с т в о     Х р и с т о в о !

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

†  Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ,

ВРЕМЕННО УПРАВЛЯВАЩ

РУСЕНСКА ЕПАРХИЯ

 

 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН,

НАМЕСТНИК НА ОВДОВЕЛИЯ

НЕВРОКОПСКИ ЕПАРХИЙСКИ ПРЕСТОЛ

НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ

МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ

 МИТРОПОЛИТ ЙОАН