IMG_8538 Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМВ студения декемврийски ден мнозина отидоха в Троянския манастир да се помолят на 40-ия ден от мирната и блажена кончина на Български патриарх Максим (1914-2012 г.) и да получат благодат по молитвите на този нов праведник на Православието.

Още от предния ден в манастира бяха вече дошли почти всички архиереи от Св. Синод на БПЦ, представителите на Руската и Румънската църква у нас – игумен Филип (Василцев) и ставроф. иконом Нелуц Опря, както и много духовници. Тук бяха Негово Величество цар Симеон Кобургготски, роднини и земляци на Патриарха, множество народ.

 

Заупокойната света Литургия оглави Наместник-председателят на БПЦ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. В словото си в края на службата владиката припомни житейския път на новопреставилия се Патриарх: роден в благочестивото семейство на Найден Минков и Пена Борджукова от близкото село Орешак, кръстен в Троянския манастир, постъпил в обителта като послушник на 12-годишна възраст, преминал всеотдайно и с присъщото си търпение и смирение всички степени на църковната йерархия и увенчан с достойно носене на тежкия патриаршески кръст. Той не зарови нито един от многото му дадени от Бога дарове, изпълни заръката на св. ап. Павел: „във всичко бодърствай, скърби претърпи, дело на благовестник извърши, службата си добре изпълни”, за да може в края на живота си да каже също като Апостола: „с добрия подвиг се подвизах... вярата опазих”. Патриарх Максим удържа победа чрез Този, Който ни възлюби и положи живота си за нас.

40-ият ден от смъртта на всеки християнин се отбелязва по особен начин – освен литургия и панихида тогава се прави равнение на гроба и се слага трапеза за „Бог да прости”. Молитвата и милостините в този ден са изключително важни, тъй като тогава се решава временно – до Второто Христово пришествие – задгробната участ на всеки починал.

В християнските книги може да се прочете, че несъмнено в задгробния свят достойно отминалите отвъд клирици предстоят пред Божия престол. В библейската книга „Откровение” (Апокалипсис) на св. Йоан Богослов се говори за небесната Скиния, по чийто образец е направена земната и където се споменава, че верните раби на Господа там ще му служат вечно. Св. Отци дълбоко са вярвали в това.

За Българския патриарх Максим можем да кажем същото, каквото е казал Св. Григорий Богослов над гроба на св. Василий Велики: „ Сега той е на небесата и там, както вярвам, принася за нас жертви и се моли за народа, защото, при все че ни е напуснал, той не ни е оставил”.

Като цитира св. ап. Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им”, митрополит Кирил призова да подражаваме на вярата на отишлия си от нас, но и молещ се пред Господния престол за нас Български патриарх Максим.

По време на панихидата, точно когато цялата църква поде „Вечная памят”, сноп слънчеви лъчи огря гроба на Патриарха.

Вечна и блажена да бъде паметта му. Амин!

 

 

IMG_8545 Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8506a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

Негово Величество цар Симеон Кобургготски чете Символа на вярата

 

 

 

IMG_8501a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Великият вход

 

 


IMG_8509a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8511a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8516a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

Свето Причастие

 

 

 


IMG_8517a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8521a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

Слово на митрополит Кирил

 

 

 

 

IMG_8529a Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

Вечная памят!

 

 

 

 

IMG_8532 Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


IMG_8544 Всемирното Православие - В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР НА 40-ИЯ ДЕН ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 


(Освен лични впечатления са използвани и откъси от книгата „Беседи за живота след живота” на архим. Серафим (Алексиев), изд. ЕТ „Снежана Иванова”, София, 1995 г.).