1 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМДнес, 6 февруари, се навършват три месеца от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. По решение на Св. Синод в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, както и в Троянската света обител, откъдето бе тръгнал и духовно бе закърмен Патриарх Максим, беше отслужена заупокойна св. литургия и панихида. В София богослужението оглави Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставроф. иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, предстоятеля на митрополитската катедрала ставроф. иконом Мина Минчев, храмовото духовенство, представителя на Румънската църква у нас ставроф. иконом Нелуц Опря, свещеници от града и Софийска епархия.

 

Да участват молитвено в заупокойната св. Литургия и да приемат св. Причастие бяха дошли монахините от манастира „Св. пророк Илия” в столичния ж.к. Младост-2; тук бяха деканът на Софийския Богословски факултет доц. д-р Александър Омарчевски, както и миряни, съумели да оставят на Бога грижите си през делничния ден.

Св. литургия беше украсена от професионалното изпълнение на певците от митрополитския храм, под диригентството на г-н Стоян Малинов.

В словото си след св. Литургия и панихидата Знеполският еп. Йоан подчерта, че 3-ият месец от смъртта на новопредставения Български патриарх Максим попада в благодатното озарение на празника Сретение Господне. Той говори за онази благодатна среща, която всеки човек изживява тук, на земята, но най-вече при срещата с вечността на Небето, надявайки се да срещне Господа във въздуха.

„Верен човек ще бъде много благославян” е казал премъдрият Соломон и тези думи се отнасят към нас, които останахме тук, на земята, да изпълним дълга си за искрена молитва за нашия покоен първосветител и първойерарх на св. ни Църква, който повече от 40 години се потруди като Патриарх Български и митрополит Софийски.

„Господ ще въздаде според делата му”, казва св. пророк Йеремия. И Господ на всеки ще въздаде според делата му, а делата на нашия първойерарх са известни на целия православен свят.

Еп. Йоан припомни думите на св. ап. Павел, че е много важно молитвата да бъде постоянна и непрестанна. „Тези думи, които Апостолът изрече: „Никой не живее сам за себе си, и никой не умира сам за себе си” в Послание му към римляните, напълно отразяват човешкото битие на който и да е човек, още повече на един патриарх, призван да бъде в такова високо, благодатно служение.

По-нататък владиката отбеляза някои познати и по-малко познати моменти от биографията на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим:

Знаем, че той беше роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак.

През 1935 г. завършва Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски” и веднага след това, в един двугодишен период - 1936-1938 г. става църковен певец и деловодител при храма „Св. Богородица” в град Русе. Там той има възможност да се труди и да работи с дечица, лишени от родителски грижи, като по-нататък той продължава една вътрешна духовна връзка с всички тези човеци. До последните му почти мигове той получаваше кореспонденция от останалите живи негови ученици.

От 1938 до 1942 г. следва и завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

На 13 декември (ст.стил) 1941 г., Андреевден, приема монашески постриг като студент четвърти курс в Богословския факултет, под водителството и духовното ръководство на покойния Врачански митрополит Паисий, но пострижението извършва Ловчанският митрополит Филарет. В словото си по повод пострижението, той се обръща към новопостригания монах Максим и казва: „Името Марин за теб е само спомен и сън от днес нататък”. И този израз Негово Светейшество го е запомнил толкова силно, че го казва на пострижението на монах Йосиф - нинездравстващия Американски, Канадски и Австралийски митрополит.

На 19 декември 1941 г. Негово Светейшесто е ръкоположен за йеродякон и след като завършва висшето си образование през 1942 г., работи като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия.

В периода 1942 -1947 г. е учител в Софийската духовна семинария, където по това време е и Левкийският епископ Партений, който по-нататък става негов първи викарий.

На 14 май 1944 г. е ръкоположен за йеромонах в храма на Черепишкия манастир от Високопреосвещения Врачанския митрополит Паисий.

На 12 юли 1947 г. е възведен в архмандритско достойнство от Екзарх Стефан Български.

От 1947 до 1950 г. е протосингел на Доростолско - Червенската митрополия, сегашната Русенска епархия.

Веднага след което, през 1950 г. е изпратен на послушание за пет години като предстоятел на българското църковно подворие в Москва, и заминава в деня, когато се представя в Господа блаженопочиналият приснопаметен архиепископ Серафим Соболев.

От 1955 до 1960 г. е главен секретар на Св. Синод, а през декември 1956 г е ръкоположен за епископ с титула Браницки. В периода от 1957 до 1960 г. е председател на редакционната колегия на синодалните периодични издания.

От 20 ноември 1960 г в продължение на десет години е Ловчански митрополит.

След смъртта на 7 март 1971 г. на блаженопочиналия Български патриарх Кирил, от 13 март до 4 юли 1971 г. Негово Светейшество бива назначен за наместник-председател на Св. Синод на БПЦ.

На 14 юли 1971 г. е неговата интронизация за Патриарх Български и митрополит Софийски.

Негово Светейшество е твърде много поживял на земята, влезе в своята 99–та година. Той с умиление си спомняше през последните дни за един известен светител, когото лично познаваше - архиепископ Лука Войно-Ясенецки (1877-1961 г.), лекар, хирург и пламенен проповедник, канонизиран на 11 юни 1996 г. от Украинската православна църква, а през 2000 г. – и от Руската православна църква.

Тази му памет винаги е била жива, както и с много други човеци, като например близката връзка с Румънския патриарх Юстиниан и с всички негови сродници, както и със следващите румънски първосветители: Теоктист и Даниил.

Службата завърши с молитва пред Всеподателя Бога да прости на Негово Светейшество всички волни и неволни, съзнателни и несъзнателни, скрити и явни грехове и да го помилва и упокои в селенията на праведниците.

Вечна и блажена да бъде паметта на Светейшия патриарх Български и митрополит Софийски Максим!IMG_8608 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Св. Литургия - Великият вход

 

 

 


5 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Начало на панихидата

 

 

 

2 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Молитвослов

 


 

 

6 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Ставроф. иконом Мина Минчев чете Апостолското четиво на панихидата

 

 

 

7 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Знеполският еп. Йоан чете от Св. Евангелие

 

 

 

8 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dqdo%20Ioan Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Словото на епископ Йоан

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Поменна трапеза

 

 

 

3 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Всемирното Православие - В МИТРОПОЛИТСКАТА КАТЕДРАЛА „СВ. НЕДЕЛЯ” БЕШЕ ОТСЛУЖЕНА ЗАУПОКОЙНА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА НА ТРЕТИЯ МЕСЕЦ ОТ БЛАЖЕНАТА КОНЧИНА НА ПАТРИАРХ МАКСИМ

 

 

 

 

 

 

 

Митрополитският храм "Св. Неделя" в София