IMG_5960 Всемирното Православие - ИЗМИНАХА 6 МЕСЕЦА ОТ КОНЧИНАТА НА БЛАЖЕНОПОЧИНАЛИЯ И ПРИСНОПАМЕТЕН БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ МАКСИМНа 26 април (петък) в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" бе отслужена панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим, от чиято кончина на 6 май се навършват шест месеца.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит панихидата бе отслужена в петъчния ден, непосредствено след Преждеосвещената св. Литургия и бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

 

В мертвеното последование, предстоявано от викарния епископ, взеха участие архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, председатели на столични храмове и софийски свещеници, дякони и четирима иподякони.

Да запалят свещ и почетат паметта на новоупокоилия се първойерарх на Българската църква, в катедралата „Св. Неделя“ дойдоха всички служители на Софийска св. митрополия, началникът на патриаршеския кабинет г-н Теодор Атанасов, деканът на БФ на СУ доц. д-р Александър Омарчевски, представители на обществени организации и десетки миряни.

Застанали в средата на храма, край аналой с портрет на патриарх Максим, софийското църковно изпълнение се помоли за упокоение на душата на новопреставилия се софийски кириарх.

В края на панихидата Знеполският еп. Йоан се обърна с прочувствено и емоционално слово, с което си вспомни за обичния ни духовен водач.

„Всички ние сме чеда на покойния ни патриарх. Всички ние успяхме малко или много да усетим оная скромност, онази велика топлота, човечност, строгост към себе си и снизходителност към другите и най-вече - неговото търпение и мъдрост.

До края на дните си Негово Светейшество запази младостта на душата си, остротата на ума си и братското си отношение към всички“ - каза в словото си еп. Йоан и продължи:

"Като се замисли – всеки един от нас е ръкополаган, е израснал духовно с неговия благослов...Почти целият наш живот от крехката ни младенческа възраст преминава през неговото патриаршеско служение! Затова и този образ не може да бъде забравен никога, а той си остава като колос, като духовен отец със своето присъствие в съзнанието на всеки православен християнин – така, както всеки един патриарх е призван да бъде застъпник за Светата Църква пред Бога – там, където Бог го е поставил на най-високо място! Така и сега, когато той е в Небесната Църква, в онова тържество и в небесната слава на всички светии; и там, където тържествува Бог и в предвкусването на славното и мироспасително Възкресение, залога на който е нашата вяра, нашата надежда и нашата любов - не случайно и тези дни сега са свързани с поминовението, защото и Господ възкреси на четвъртия ден Лазар и той го направи като едно най-велико чудо от своята проповед и от своя земен път тук на земята, като Спасител на човешкия род, за да покаже, че смъртта действително няма власт над Бога и че в Христа Иисуса всички едно сме – в Неговата смърт се кръстихме, в Неговата смърт се изкупихме и в Неговата смърт живеем за блажената вечност! Отправяме искрена молитва от името на нашия кириарх на Софийска епархия, който и в момента се моли за Светейшия ни патриарх от името на свещеническото ни изпълнение и всечестния клир на нашата епархия, на богомолния народ с молитвата: „Светейши Владико, ако имаш дръзновение пред Бога, моли се за Светата ни Църква, за скъпия ни благочестив православен български народ, за христолюбивото ни паство, за благочестивото ни свещенство, за честното ни монашество, за мира в нашата скъпа родина – да даде Господ разум, мъдрост, решителност, трезвение на нашите управници и да чувстват Божието присъствие, да уважават Светата Църква, да почитат Бога, да се боят от Неговия съд и да вършат това, що са призвани! Да вършат добро, а злото да забравят!

И тъй, Светейший Предстоятелю, молейки се за Вас, казваме тази молитва: „Архиерейство Твое, Светейший Владико, да поменет Господ Бог во Царствие Свое всегда, нине и присно и во веки веков! Амин" – завърши словото си викарият.

След заупокойната служба в памет на упокоилия се български първойерарх владиката раздаде на всички присъстващи портретна снимка на патриарх Максим, а служителите при митрополитската катедрала - благословен хляб, жито и други раздавки в памет на починалия.

Бог да прости Светейшия ни патриарх и да го упокои в селенията на праведните!


26 април 2013 16:11 

 

Ичточник: www.bg-patriarshia.bg