250px-Maxim_of_Bulgaria Всемирното Православие - ПАТРИАРХ МАКСИМ Е ЦЯЛА ЕПОХА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА  (2)На 6 ноември 2022 г. се изпълват 10 години от блажената кончина на Негово Светейшество патриарх Максим. Негово Светейшество ръководи кораба на Българската църква в най-тежките години на комунистическата власт, беше известен със своята чиста вероизповедна позиция, чужда на всякакви прокатолически и други неправославни влияния. 

Определян от клира и паството като истински монах и истински пастир, той имаше най-висок авторитет в целия православен свят. Именно този авторитет стана гаранция да бъде сразен разколът срещу Българската православна църква и да бъде съхранена цялостта ѝ.

Патриарх Максим е цяла епоха в историята на Българската православна църква, която се отличава с изразена антагонистичност със светските и неправославни въздействия. Той беше истински благочестив пример на безрезервна вяра в Господа и успя да превъплъти на практика завета на св. Йоан Рилски - да съхрани за нас православната вяра и да ни я предаде чиста и автентична.

Бог да го прости и всели в Царството небесно!

Вечна и блажена да е паметта му! Споменът за праведника да живее вечно!