patr_Maxim_2004-2 Всемирното Православие - ПРИСНОПАМЕТНИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ МАКСИМ: „С БОЖИЯ ПОМОЩ ИЗВЪРШИЛ СЪМ, КАКВОТО СЪМ МОГЪЛ И КОЕТО СЪМ БИЛ ДЛЪЖЕН ДА ИЗВЪРША“ (ЛУКА. 17:10) (3)„В живота и служението си не съм искал почести и не съм се стремял към слава: „Не нам, Господи, не нам, но имени Твоему дажд славу о милости Твоей и истине Твоей” (Пс. 113:9). С Божия помощ извършил съм, каквото съм могъл и което съм бил длъжен да извърша (Лука. 17:10). Грижил съм се с добра съвест по мярката на възможностите си служението ми да е благоприятно Богу, доброплодно за Църквата и полезно за народа.

 

Старал съм се да има единство, съгласие, единомислие и мир, както съветва свети апостол Петър: „Бъдете всички единомислени” (1Петр. 3:8), и както пише свети апостол Павел: „И тъй, братя, радвайте се, съвършенствайте се и бъдете единомислени, живейте в мир, - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас” (2 Кор. 13:11), като „търсим онова, що служи за мир и взаимно назидание” (Рим. 14:19).

 

На 6 ноември 2023 г. се навършват 11 години от блажената кончина на Патриарха. Бог да го прости и спаси! Молитвите му да имаме от небесата!

 

 

Из Последното слово на Негово Светейшество Българския патриарх Максим (1914–2012),

по случай 98-я му рожден ден, прочетено от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан,викарий на Софийския митрополит, на 29 октомври 2012 г.,в катедралата „Св. Александър Невски“, гр. София.