IMG_6107 Всемирното Православие - ИЗБРАН Е ЕДИНИЯТ ОТ ТРИМАТА КАНДИДАТИ ЗА ПАТРИАРШЕСКИЯ ПРЕСТОЛ (обновено)Днес, 15 февруари 2013 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати за патриаршеския престол в присъствието на 13 от общо 14-те синодални архиереи и при комисия в състав: Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион и Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод.

 

Св. Синод в пълен състав (при отсъствието само на НВпр. Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон) в заседанието си, определено за избиране на тримата кандидати за патриаршеския престол, избра на втория тур от гласуването единия от възможните трима кандидати. Това е Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, който бе избран с 10 гласа, т.е. с кворум 2/3 от гласовете на синодалните митрополити съгласно Устава на БПЦ-БП.

До края на синодалното заседание в 17,40 ч., след общо 16 тура, не бяха избрани другите двама кандидати. С изключение на високопреосвещените Пловдивски митрополит Николай и Доростолски митрополит Амвросий, всички останали митрополити са включени в интегралната бюлетина, т.е. отговарят на всички уставни условия и подлежат на избиране.

Изборът на другите двама кандидати ще се състои утре, 16 февруари 2013 г., на заседанието на Св. Синод, което започва в 9,00 ч. Гласуването е тайно - чрез отбелязване в интегралната бюлетина на името на предпочетения кандидат. Бюлетината се поставя в плик от страна на всеки синодален архиерей. След това в присъствието на всички останали членове на Св. Синод всеки митрополит пуска в изборната урна своя глас. Резултатите се оповестяват пред всички и се записват в хода на всеки тур.

Днешните 16 изборни тура преминаваха в спокойна обстановка при пълно спазване на Устава на БПЦ-БП.


Митрополит на САЩ, Канада и Австралия ЙОСИФ, говорител на Св. Синод за ПИЦС`2013