210px-BG_President_Rosen_Plevneliev Всемирното Православие - ПЛЕВНЕЛИЕВ: ЦЪРКВАТА ДОКАЗА НАД КАКВИ ЧУДОВИЩНИ ТРУДНОСТИ НАДДЕЛЯВА ДУХОВНАТА СИЛА

"За първи път в най-новата и демократична история се проведе събор и избор на български патриарх. Обръщам се към вас, за да засвидетелствам искрената си радост от избора ви за патриарх Български и митрополит Софийски", коментира президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

"Обръщам се с очакването и надеждата на всеки български гражданин избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за съзидание, за достоен живот и напредък. С божието благоволение, свободно избран, достоен и мъдър, да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си, Бог да му даде сили да ни води по правилния път. Българската църква доказа над какви чудовищни трудности надделява духовната сила", каза президентът.

"За българите е незаменима ролята на християнските учители и духовници", допълни още той.

"Сърцето на църквата е способността за единение и съпричастност към живота на българите, познание за надеждите им, грижа за вярата им.

На българския патриарх е отделено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните. Очакваме да допринася за православното единство, да съхранява целостта на Българската църква.

Нека гражданската енергия, която виждаме днес по улиците, доведе до повече свобода и доверие. Нека запретнем ръкави и работим за справедлива държава, със солидарно общество. Мотивиран и твърдо решен съм да постигам съгласие с институциите с една цел - българите да имат добър и достоен живот, базиран на човешките ценности", заяви Плевнелиев.

"Пожелавам ви мъдрост и успех в името на нацията, нека всички се помолим - да се възстанови ценностната система на нацията", каза още той.