DSC_4374 Всемирното Православие - СЛОВО НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПО ПОВОД УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНОБългарският патриарх Неофит възглави празничната св. Литургия в Троянската обител. Публикуваме цялото слово на Светейшия ни патриарх.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Ваши Високопреосвещенства Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци, братя и сестри, скъпи в Господа поклонници на светата обител,

В днешния празничен ден Божията Майка сияе в божествената слава на своето дивно Успение.

 

Света Богородица ни събира, за да възпеем тази толкова необикновена и единствена по своята същност кончина, която преобрази земната природа, измени естествения закон и донесе небесна надежда.

Ние заставаме пред чудотворната икона с пресветлия Богородичен троеручен образ с благоговение и умиление, като представителка на новото поколение, поколението на тези, които търсят и намират вечността, които наричат себе си Христови. Чрез акта на нейното Рождество предвечният Син Божи дойде при нас и стана човек. Това е голямата тайна на благочестието, когато Словото стана плът и чрез Своята Майка примири старото и новото в тайната на Въплътилия се Бог.

След Възнесението на Господа ние виждаме Пресветата Дева сред апостолите, в центъра на разрастващата се Христова Църква. Майката Божия е в основата на тази нова реалност, където времето е тайнствено преодоляно и дните, месеците, годините и вековете преминават във вечността. Света Богородица ни призовава, дава сила на нашия устрем към тази божествена вечност, където е истинското жилище на всички онези, които търсят единението с нейния Син и Бог наш Иисус Христос. Ние винаги сме имали Божията Майка за крепка наша застъпница, бърза помощница, която във вековната история на Църквата е показвала чрез множеството чудеса голямата си любов към човечеството. В Църквата Христова, както небесната, така и земната, Пресвета Богородица се проявява с материнската си обич и покров.

Приснодевата е неразривно свързана със своя Син, Богочовека Христос. Майката Църква и Майката Божия заедно раждат новия живот и ни даряват с надежда.

В днешния ден сме длъжни да оставим всяко разсъждение, да достигнем онова безмълвие, осъзнали мистичната неразгадаемост на целия й живот като Майка на новото човечество. Тя е майка на всички възродени от Духа на истината.

Чрез лъчезарния си образ от своята чудотворна икона тя ни стопля с майчината си любов и усърдна молитва за всички нас.

Притаили дъх пред това чудно събитие, ние отправяме към нея смирена молитва, като възгласяме: „Ти, която си родила Източника на безсмъртието, оживотвори нас, умъртвените от греха; като многомилосърдна Майка на милостивия Бог, помилвай ни и ни дарувай умиление и съкрушение на сърцето и смирение на мислите ни.“ Амин!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Слово, произнесено в Троянската св. обител на празника Успение Богородично - 15.08.2016 г.

Цялата новина от празника на ставропигиалния манастир, може да прочетете тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=211839