IMG_4294 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУimages?q=tbn:ANd9GcScx71Ln-2vMlRqLLj8yLNz5zc4mL1TkbBtnw&usqp=CAU Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУНа 23 февруари - Неделя Месопусна, в която Църквата напомня на вярващите за бъдещия праведен Христов съд и така ги подготвя за предстоящия Велик пост, в ПКСХП "Св. Александър Невски" Българската православна църква отбеляза и една година от патриаршеското служение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Ето словото на Българския патриарх по този тържествен повод:

† НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Уважаеми отци, братя и сестри,

Стоейки днес под купола на този величествен храм, у мен оживяват онези чувства, които обзеха душата ми преди една година, когато пристъпих тук за моята патриаршеска интронизация. Със страх и трепет приех тогава възложения ми от Бога и Църквата Христова кръст на патриаршеското служение; с надежда, че Бог – верен на обещанията Си, ще ме укрепява и наставлява в моята немощ; с убеждението, че църковното изпълнение – духовенство и богомолен народ, ще ме подкрепят със своите молитви към Бога и с трудовете си – всеки според своето звание и сили.

В ден като този нам подобава да благодарим. Да благодарим на Бога, че не ни е оставил; да благодарим на Вас, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, за братската подкрепа и за отговорното Ви архипастирско служение; на църковните служители - за усърдието, с което изпълняват своите задължения; на всички вас, братя и сестри - за ревността, с която носите църковния си дълг. Защото нас заедно ни е призовал Бог на служение и заедно съставляваме тялото на Църквата Христова. Всички нас Бог призовава: „имаш ли служба, пребъдвай в службата; учител ли си, - в учението; наставник ли си, - наставлявай; дарител ли си, - дарувай простосърдечно; предстоятел ли си, - предстоявай с усърдие”, понеже „в едно тяло имаме много членове, ала всички членове вършат не една и съща работа” (Рим. 12:5-8).

Нека молим Бога и в предстоящите години да чувстваме Неговото живо присъствие в дни на радости и на страдания, да чувстваме Неговата милост, да устройваме живота на Църквата в съответствие с Неговата воля! Всемилостивият Бог да склони любовта Си към нас, да ни поддържа с крепката Си десница и ни преведе през горнилото на изпитанията на днешния ден! Нашата нерадивост и недостойнство да не стават пречка за това, да се свети Неговото име и да бъде Неговата воля, както на небето, така и на земята.

Още веднъж сърдечно благодаря за общата молитва, която днес извършихме; за топлото приветствие, което Вие, Ваше Високопреосвещенство митрополит Йоане, отправихте към наше смирение, за братската любов, която всички вие ми засвидетелствахте и моля Бога тя да не оскъдява и занапред!

IMG_4264 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУВарненски и Великопреславски митрополит ЙОАН прочете синодалното приветствие към Патриарха:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Молитвено, като празнуваме деня на Вашето възшествие на българския патриаршески престол, с благодарност обръщаме към Вас нашия взор и сърца и просим – да приемете нашите топли и искрени поздравления от името на Светия Синод по повод първата годишнина от интронизацията Ви, заедно с пожеланията за дълги години живот и служение за благото на Българската православна църква.

Като се вглеждаме в съдбовните моменти от Вашия живот, ние се убеждаваме в действието на всеблагия Промисъл Божий, който Ви призова към първосветителско служение във важно време от битието на нашата Църква.

Година назад Вие получихте знаците на патриаршеското достойнство и като стояхте на това свято място пред лицето на Бога и цялата църковна Пълнота, Вие казахте: „Главното служение на Църквата в света е да събира разделените и разпръснати хора и да ги съединява в органическо и живо единство в Христа. Патриархът е пазител на вътрешното единство на Църквата и заедно със събратята епископи – блюстител на чистотата на вярата. Неговата задача е да не допуска разномислията и разногласията да прерастват в раздори, неуредици, разколи и лъжеучения. Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата ? неповторимост да намери своето място в църковния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия на Божия виноград”.

Сега ние виждаме с какво усърдие носите възложения на Вас патриаршески кръст, колко разнообразно е Вашето служение и колко плодотворни са Вашите трудове. Доказателство за това е и първото Ваше официално мирно посещение, което направихте в пределите на Вселенската патриаршия и срещата Ви с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, както и възглавената от Вас българска църковна делегация, която посети Руската православна църква по повод 1025 години от кръщението на Русия, в затвърждаване „единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:3).

Времето, в което живеем, е белязано от раздори и враждебност, затова ни е нужна преизобилна любов. Само чрез търпение, мъдрост, вяра и любов настъпва новият ден. Вие, Ваше Светейшество, винаги сте се стремял и се украсявате с тези добродетели, с плодовете на Светия Дух: „любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23), за да ни дадете достоен пример за подражание. Целият Ваш живот е посветен на Бога и Църквата, изпълнен с мъжествено следване на Господа, крепост на духа и ежедневно свидетелство за всепобеждаващата сила на Христовата любов.

Изпълнявам приятното поръчение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия да поднеса към Ваше Светейшество най-сърдечни и искрени пожелания за крепост в духовното бодърстване, здраве и сили в Господа, за да продължите да постоянствате в „слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота... наставление и поучаване” (1 Тим. 4:12-13) и, постъпвайки така, да спасявате и себе си, и ония които Ви слушат.

На многая и благословеная лета, Святейший Владико!

Светата литургия завърши с благодарствен молебен, отслужен лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Тържеството продължи в приемния салон на Синодалната палата.

IMG_4290 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУ

Благодарствен молебен

IMG_4223 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУ

IMG_4372 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУ

Паметна снимка

IMG_4453 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПОСЛУЧАЙ 1 ГОДИНА ОТ ИНТРОНИЗАЦИЯТА МУ

В Синодната палата