Софийска Епархия

2c Всемирното Православие - Софийска Епархия

Първата литургия на Българския патриарх Даниил като Софийски митрополит съвпадна с храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. вмца Неделя“ и с Втората неделя след Петдесетница – на всички български светии. Тържествената вечерня срещу празника продължи с литийно шествие около храма и завърши с трисагий на гроба на присноблажения Български патриарх Неофит.

Сутринта светата Божествена литургия събра голямо множество вярващ народ, който приветстваше възторжено с възгласи „Достоен!“ и аплодисменти новоизбрания първойерарх на славната Българска православна църква.

7-1a Всемирното Православие - Софийска ЕпархияЗалавянето, съдът, измъчването и обесването на свети Георги Софийски Най-нови са станали край тогавашна София. Мястото днес се намира в двора на Александровска болница. В градинката до сградата на ІІ Хирургична клиника е съществувал каменен кръст, сочещ мястото и историята на мъченическата смърт на светеца.

Predstaviane_kniga Всемирното Православие - Софийска ЕпархияДнес от 18:00 ч. в параклиса "Въведение Богородично" на новата катдерала "Св. св. Кирил и Методий" Ловчанският митрополит Гавриил ще представи последната книга на Ловчанска св. Митрополия "Проповеди" Т. 1 на стареца Йоан Крестянкин. Заедно с представянето на книгата ще бъде излъчен и филмът за о. Йоан от поредицата "Старци".

121611.p Всемирното Православие - Софийска ЕпархияСветогорската икона "Достойно есть"

Започна благодатният период на Богородичен пост, чрез който Църквата ни подготвя за съкровеното посрещане празника на Успението на Божията майка.

В столицата ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон (предвидени да се изпълняват според църковнобогослужебния устав в края на делничните вечерни през Богородичния пост).

diplqna1 Всемирното Православие - Софийска Епархия1 АВГУСТ

 

9,00 ч.- Св. Литургия в храм „Св. София”.

11,15 ч.- Лития до ротондата „Св. Георги”.

12,30 ч.- Автобус с 50 места дo хижа „Планинарска песен” (от кръстовището на бул. Т. Александров и Христо Ботев).

Забележка: С предимство в автобуса са възрастни хора и деца! Останалите поклонници се качват самостоятелно през кв. „Княжево” до хижа „Планинарска песен”. Продължителността на прехода пеша е 4 часа и 30 минути.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре