003127 Всемирното Православие - С АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ БЕ ПОЧЕТЕН ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК НА СТОЛИЧНАТА ЦЪРКВА „СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ"На 27 юли Църквата чества двоен празник: в деня на успението на св. Климент се почитат славянските просветители св. Кирил и Методий и техните ученици светите Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, както и лечителят великомъченик св. Пантелеймон.

С празнични богослужения в цялата страна беше отбелязана паметта на св. Седмочисленици и св. Пантелеймон.

С архиерейска св. Литургия, отслужена от Тивериополския епископ Тихон, бе почетен храмовият празник на столичната църква „Св. Седмочисленици". За радост на богомолците молитвено участие в празничното богослужение взе и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Църковното богослужение възпява св. Седмочисленици като „непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч". На този ден спомняме тяхното общо дело - просветата на славяните и неуморните им трудове да научат „множеството непросветени българи на православната вяра".

А лечителя св. Пантелеймон Църквата възхвалява така: „Днес просия паметта на страстоносеца! Дойдете, вярващи, да се зарадваме духовно и да го увенчаем с песни, защото той със силата на кръста мъжествено порази невидимия враг и като не се уплаши от безмерните мъчения на тираните, заслужено получи наградата на призива свише и сега се радва навеки заедно с ангелите. А ти, мъчениче Христов Пантелеймоне, лекарю на болните и прибежище на измъчваните, не преставай да се молиш на милостивия Бог да се спасят душите ни.