IMG_4407 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛНа 10 август Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, придружен от своя викарий Браницки еп. Григорий, пристигна в Троянската света обител „Успение Богородично”. Под празничния звън на манастирските камбани той бе посрещнат от игумена на манастира Велички епископ Сионий и братята на светата обител.

 

IMG_6159 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛСлед тържественото посрещане и разменените братски поздрави Негово Светейшество се поклони на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” и се отправи на братски разговор с игумена.

През следващите дни патриарх Неофит разгледа вече приключилите ремонтни работи по архондарика ("Стая на гостолюбието"), залата „Архимандрит хаджи Макарий”, изцяло новоустроения църковен магазин и обновените монашески килии.

Патриарх Неофит се срещна с кметицата на гр. Троян г-жа Донка Михайлова и с делегация от местното военно поделение. По време на срещата му с нея той получи плакет на града и поздравителен адрес. Негово Светейшество се запозна с напрeдналите строителни работи по новостроящото се патриаршеско крило.

Родният първосветител, присъствайки на манастирските богослужби, непрестанно участва не само молитвено, но и с активно участие на певницата. Българският патриарх, известен със своето сладкопение, с духовна радост изпълнява последованието на манастирските служби и чинопоследованието на Богородичния молебен канон. С негово благословение последният бе изпълняван на съвременен български език.

На 13 август, когато е летният празник на св. Максим Изповедник, след отслужената заупокойна св. Литургия бе извършена панихида в памет на патриарх Максим. В края й Негово Светейшество благослови присъстващия в храма народ и прикани всички да се помолят за упокоение на блаженопочившия ни Патриарх.

На самия празник на 15 август, при огромно стечение на вярващи от цялата страна, Предстоятелят на Българската православна църква произнесе

 

 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

 

„Защото като майка на Живота

я пресели в живота Ти,

Който беше обитавал

в приснодевствената утроба“.

(Из кондака на Успение Богородично)

Ваши Преосвещенства, Ваши Високопреподобия,

Всечестни отци,

Възлюбени братя и сестри,

Светлият празник на Богородичното успение отново ни събра в Троянската света обител. Както през многото години, така и днес, от различните краища на страната ни тук идват благочестиви люде, за да изкажат благодарността си, да изплачат болката си, да разкрият трудното си битие и да потърсят защитата на небесната Застъпница – пресветата Дева Мария. Навред се чувства трепетът на топлите молитви и бликащата любов на богомолците към Божията майка. Радост залива този августовски ден, а храмът е изпълнен с тържествени химни, които показват всеобщото църковно веселие и благодарност към тази, чрез която Словото стана плът. Църквата възклицава: „Воспою радуяся Твоя успение“.

Денят на Богородичното успение е ден на радост, защото Богородичната кончина не е обикновена смърт. Нима немощта на този греховен свят можеше да задържи Майката на Живота, сияеща в своята духовна чистота. Положеното в гроба от светите апостоли в Гетсиманската градина пречисто тяло на Пресвета Богородица не претърпяло тление, а било възнесено от Бога в небесното Царство за вечен блажен живот. Мрачният, студен, тъмен гроб се яви врата към светлото, сияйно небе. Затова в Богородичното успение ние, християните, не виждаме страшната, непоносима смърт, а повод за радост и надежда. В това единствено по своята същност Успение се изразява безсмъртието и на нашата, собствена душа.

Светата Отроковица бе възнесена на небето, за да влезе в чертога на славата, надминала архангелските и ангелски чинове, за да покаже на греховното човечество, че ние, хората сме призвани към богоподобие. Псалмопевецът свети пророк и цар Давид утвърждава тази истина с думите: „Застана царица Теб отдясно в офирско злато“ (Пс. 44:10). Добила радост и дръзновение от чудния акт на възнесението, почуствала близостта на своя Син и наш Бог Иисус Христос, света Богородица се явила на апостолите с радостната вест: „Радвайте се, защото аз съм с вас през всички времена“.

Божията майка е винаги с нас. Тя е Майката на цялото човечество, мостът, който се простря върху бездната от грях и съедини нас, немощните и грешни хора с всемилостивия Бог. Тя е могъща Застъпница за всички, които с вяра, молитва и любов се обръщат към нея в своите скърби, болести, нужди, трудности и изпитания. Цялата християнска история е наситена с множество чудеса, които св. Богородица извърши, за да запази своите страдащи чеда. Стояща близо до своя Син, до престола на Господа, тя има благодат да ходатайствува пред Него за грешния свят, за всички нас.

В този ден на Богородичното успение, възлюбени братя и сестри, да отправим молитвата си към пресветата Дева Мария, нашата Застъпница, та да моли тя своя Син и наш Бог да ни запази в чистотата на вярата и любовта, за да пребъдем във вечността на Царството Божие. Знаейки, че в успението си не е оставила света, ние молим св. Богородица да ни покрива с честния си омофор и ни избавя от всяко зло. Защото цялото си упование възлагаме на нея, Майката Божия, за да ни запазва под своя покров.

Честит и благословен празник! Амин.

IMG_4403 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ

 

IMG_4401 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ

 

IMG_4431 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ

 

                                                                                                        IMG_6107 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ

 

IMG_6113 Всемирното Православие - НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ НЕОФИТ В ТРОЯНСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ