00dec1a4990954e1c0012673446f0755 Всемирното Православие - ПРОВЕДЕ СЕ СРЕЩА МЕЖДУ ПАТРИАРХ НЕОФИТ И КМЕТА ФАНДЪКОВАСреща между Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и кмета на София Йорданка Фандъкова се състоя днес в приемния салон на Патриаршеския дом.

В срещата взеха участие и зам.-кмета на София д-р Тодор Чобанов, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, йером. Никанор и др., както и парламентарния секретар на кабинета на зам.-министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Стефат Илиев.

По време на срещата бяха поставени конкретни въпроси касаещи сътрудничеството между Столична община и Българската православна църква и нейното поделение Софийска св. митрополия.

Бе изтъкнато, че православните храмове, манастири и други знакови за столицата църковни сгради в голямата си част са сред обектите с национално и световно културно значение.

Столична община през последните години полага последователно усилия за подкрепа и моя лична кауза е да подпомагаме възстановяването и изграждане на православни храмове, каза кметът Фандъкова.

В периода 2010 – 2014г. за строителство и ремонт на църковни храмове и манастири са отпуснати близо един милион лева общо(950 000лв.)от бюджета на общината. Отпуснати са средства за „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св.Мина“, „Св.Архангел Михаил“ в грабищен парк „Бакърена фабрика“, както и за изграждането на нови църкви в с.Владая и в район Младост. Сред храмовете е и ротондата „Свети Георги“, за която за ремонт на зидове и покрив, са отпуснати през миналата година 40 000 лв.

Кметът на София изтъкна че е важно да бъде насърчено отпуснатите вече средства да бъдат усвоени, за да не губим ценно време и да не допуснем влошаване на тяхното състояние.

По мое предложение през тази година също ще бъде разгледано от Столичния общински съвет отпускането на средства за възстановяване на църкви, каза също кмета.

С оглед на по-голямата експедитивност при подготовката и придвижването на документацията по ремонтите на църковни сгради и строежите на православни храмове, бе обсъдено създаването на работен екип с представители от двете страни.

Тема на разговор между Негово Светейшество и кмета Фандъкова бе и преподаването на предмета Религия в столичните училища. Кметът на София посочи, че в момента в училище религията може да бъде изучавана като задължителна или свободно избираема подготовка. По думите й е важно да има подготвени учители и да се работи за разширяване на мрежата от училища. Добрите училища знаят как да бъдат добри – подчерта Фандъкова – като предлагат добри практики, а преподаването на Религия е добра практика, която дава добри резултати и заслужава да бъде насърчавана.

Сред важните задачи, които бяха обсъдени е да се търсят възможности за поддържане на църкви и храмове, като Синодната палата, Софийската св. митрополия, Богословския факултет и Софийската духовна семинария, които в значителна степен оформят облика на София, и чрез европейски средства.

Като си благодариха взаимно за добрата воля и взаимодействието в усилията на двете институции за благото на София и нейните граждани, двете страни изразиха желание и решимост за още по-активно сътрудничество занапред.