IMG_9080 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА „НАДЕЖДА НА ОБЕЗНАДЕЖДЕНИТЕ“ ПРИСТИГА В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ – програма, история и чудесаСветинята ще остане на територията на Софийска митрополия до 25 май и православните християни ще имат възможността да отправят молитвите си към Пресвета Богородица и да се поклонят пред чудотворния ѝ образ. Инициативата е във връзка с честванията на 1150-годишнината от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква.

15.05.2015 г. Петък

18:00 ч. - Посрещане на Чудотворната икона в столичния катедрален храм „Св.Неделя“

22:00 ч. - Чудотворната икона отпътува за Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ (ако има повече хора, иконата ще остане до по-късно)

 16.05.2015 г. Събота

07:00 ч. – Утреня и Архиерейска св. Литургия предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополита на Етолия и Акарнания Козма в Германския манастир

10:30 ч. – Маслосвет

16:00 ч. – Чудотворната икона отпътува за Църногорския (Гигински) манастир „Св.св. Козма и Дамян“

20:00 ч.  – Начало на възкресното бдение с Архиерейска св. Литургия предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополита на Етолия и Акарнания Козма

17.05.2015 г. Неделя

08:00 ч. – Поклонение пред Чудотворната икона в Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“

12:00 – 13:00 ч. – Поклонение на официалните лица

18:00 ч. – Вечерня с Малко повечерие и Богородичен акатист

 18.05.2015 г. Понеделник

06:00 ч. – Св. Литургия в Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“

10:00 ч. – Чудотворната икона отпътува за Германския манастир „Св. Иоан Рилски“

12:00 ч. – Пристигане на Чудотворната икона в Германския манастир „Св. Йоан Рилски“

18:00 ч. – Вечерня с Малко повечерие и Богородичен акатист

(Манастирът е отворен за поклонение всеки ден до 20:00 ч.)

19.05.2015 г. Вторник

08:00 ч. – Утреня и Св. Литургия

18:00 ч. – Вечерня с Малко повечерие и Богородичен акатист

 20.05.2015 г. Сряда

08:00 ч. – Утреня и Св. Литургия (Отдание на Пасха)

18:00 ч. – Празнична вечерня за Възнесение Господне

21.05.2015 г. Възнесение Господне – четвъртък

08:00 ч. – Утреня и Св. Литургия в храм „Възнесение Господне“ срещу Румънското посолство в гр. София

17:00 ч. – Вечерня в храм „Възнесение Господне“ срещу Румънското посолство в гр. София

19:00 ч. – Посрещане на Чудотворната икона в Руския културно-информационен център в София, ул. „Шипка“ № 34

19:15 ч. – Концерт с православни песнопения под ръководството на дякон Любомир Янъков

22.05.2015 г. Петък

08:00 ч. – Утреня и Св. Литургия в Германския манастир „Св. Иоан Рилски“

18:00 ч. – Вечерня с Малко повечерие и Молебен канон на св. Богородица

 23.05.2015 г. Събота

08:00 ч. – Утреня и Заупокойна св. Литургия

10:30 ч. – Панихида за неканонизираните славянобългарски просветители
19:00 – 03:00 ч. – Всенощно бдение без прекъсване със Св. Литургия

 24.05.2015 г. Неделя

10:00 ч. – Водосвет

18:00 ч. – Вечерня с Малко повечерие и молебен канон на св. Богородица

25.05.2015 г. Понеделник

09:00 ч. – Посрещане на Чудотворната икона в гр. Дупница в катедралния храм „Св. вмчк Георги“

13:00 ч. – Отпътуване на Чудотворната икона за Гърция

 

 

ИСТОРИЯ НА ИКОНАТА ОТ МАНАСТИРА ПАНАГИЯ МИРТИЯ
„НАДЕЖДА НА ОБЕЗНАДЕЖДЕНИТЕ“

 

        Историята на иконата Панагия Миртия е едно доказателство за истинността на православната ни вяра. През периода на Венецианското нашествие, латинците нахлули и превзели гр. Навпакт. Един римокатолически кардинал дошъл с лукавата идея и цел да отслужи литургия във всички манастири в околностите на езерото Трихонида. Когато наближил манастира Миртия, Св. Богородица не допуснала това деяние и по чуден начин иконата изчезнала. Монасите от манастира и жителите на това място счели, че с присъствието си римокатолическият кардинал ще оскверни светата обител и заедно я напуснали.

След доста години иконата на Св. Богородица била намерена от овчар в един храст - мирта. Оттогава иконата е наречена Панагия Миртиотиса или Св. Богородица Миртиотиса. Около 1200 година на мястото, където е намерена иконата, бил построен малък манастир и църква с името Панагия Миртия.

        Това, което трогва всеки поклонник, е надписът над дясното рамо на Св. Богородица, а именно „Надежда на обезнадеждените“, тоест Тази, която е надежда на всеки отчаян и обезнадежден.

        През 1493 г. известният местен иконограф Ксенос Дигенис завършва изписването на манастирския храм. С времето образът на Св. Богородица изцяло се заличил. Монасите от манастира помолили иконописеца да направи точно копие на първообраза, тъй като той помнел първоначалното изображение. С голямо благоговение, след усилена молитва той успял да спази особеностите на първообраза, а именно: изражението на Св. Богородица, което съчетава едновременно радост и печал, което всъщност е в синхрон с написа „Надежда на обезнадеждените“, както и бадемовите очи на Св. Богородица, които отличават този ѝ образ от всяка друга нейна икона.

Това е първият път, когато иконата излиза извън Гърция и втори път от манастира. По този начин, тя оставя трона си в манастира и посещава една чужда страна.

Чудесни събития:

    1. Веднъж в региона имало голяма суша. Жителите били много разтревожени, като гледали как посевите им се съсипват. Те отишли в манастира с молба към монашеското братство да изнесе иконата и да извършат лития в цялата област. Монасите с радост откликнали и излезли с литийно шествие от манастира. Преди още да стигнат половината от пътя, в небето започнали да се събират гъсти дъждовни облаци, след което се излял проливен дъжд. Хората се изплашили и искали да се разбягат, но игуменът казал никой да не тръгва. Всички заедно продължили литията и като се върнали в манастира благодарили на Св. Богородица.

2. Към 1930 г. народът бил изправен пред ново бедствие – нивите били нападнати от скакалци. Населението на областта отново се обърнало към игумена на манастира с молбата за литийно шествие с иконата на Св. Богородица Миртиотиса. Братята на манастира помнят разказите на възрастни хора, от които чули как скакалците се вдигнали от земята и се издавили в езерото Трихонида, подобно на свинете от евангелското събитие, които се издавили в Генисаретското езеро.

3. В днешно време има много случаи, когато Св. Богородица дава радост и благодат на млади бездетни семейства. Жените, след като заченат и родят, се връщат в манастира с рожба в ръцете, за да благодарят на Св. Богородица. По традиция това се случва на 40-ия ден на детето, когато се чете очистителна молитва на майката.

4. Св. Богородица изцелява и много хора от различни болести, дори и от рак. Голяма част от тях не са виждали нито чудотворната икона, нито са чували за манастира. Божията Майка им се явява по чудесен начин и ги упътва към манастира си, за да ѝ се поклонят и благодарят за изцеленията си.

Разказа игуменът на манастира Панагия Миртия: йеромонах Йосиф.

Икона: www.saint.gr