12 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПРИЕ ДНЕС АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ Г-ЖА МАРСИ РИЙСНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Американския посланик в България Нейно превъзходителство г-жа Марси Рийс по повод приключването на мандата й на 28 юли.

В срещата взеха участие и главният секретар на Св. Синод архим. Герасим, протосингелътна Софийска митрополия Ангел Ангелов, нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод Александра Карамихалева и г-н Ангел Младенов, секретар при Софийска митрополия. Н.Пр. Марси Рийс е посланик на САЩ в страната ни от 5 септември 2012 г. След встъпването си в длъжност тя бе на официална среща с Патриарх Неофит в Синодната палата. Тригодишният мандат на г-жа Рийс поставя край на нейната 37-годишната кариера в Държавния департамент на САЩ и след приключването му тя ще се пенсионира от дипломатическия корпус на САЩ.

„Високо ценя престоя си в България и всеки досег с Ваше Светейшество. Срещите с Вас и клириците на БПЦ са били винаги сърдечни и обогатяващи ме и ще оставят неизличим спомен в мен“ – каза г-жа Рийс. „Ще се радваме да Ви виждаме и занапред и да запазим добрите си отношения – каза в отговор Светейшият ни патриарх и допълни: Много българи живеят и се трудят в Америка и от тяхно име благодарим на Вашите сънародници и Държава за подкрепата и всичко, което правите, за да се чувстват добре приети в страната ви.“ Като каза, че религията е етичен компас за хората и религиозните свободи са сред най-важните човешки свободи, посланик Рийс изрази задоволството си от мирното съжителство, на което е станала свидетел в България, между хора с различна религия и подчерта, че несъмнено решаваща роля за това има БПЦ, като неразривно свързана с историята и настоящето на българския народ и религиозната общност с най-многочислено паство. „Стараем се да следваме повелите на Христа да живеем в мир с всички човеци и да обичаме ближните като себе си, и тези евангелски истини, дълбоко вкоренени в душите на българите са основата на нашата пословична толерантност и мирно съжителство с всички.“ – каза Негово Светейшество. Според Нейно превъзходителство "заслугата на БПЦ и България за спасяването на българските евреи трябва да бъде широко популяризирана в САЩ и навсякъде по света, защото е "изключително достоен пример на мъжество и човечност на който трябва да се стремим да подражаваме. Възхищавам се от хуманността и куража на българите. Това е страница от историята ви с която трябва да се гордеете." Посланик Рийс изрази възхищението си от впечатляващото историческо и културно богатство на нашата страна и заяви, че възнамерява да направи всичко по силите и възможностите си за популяризирането на България в Америка и увеличаване потока на туристи от САЩ. В заключение Патриарх Неофит благопожела на Нейно Превъзходителство да осъществи добрите си намерения и сбъдне съкровените си желания.