Русенска Епархия

DSC_0869 Всемирното Православие - Русенска ЕпархияВ ранната утрин на 10 септември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум извърши последованието по освещаването на възстановения храм „Всех Святих” в Русе, въздигнат в спомен на разрушения от комунистическата власт през 1975 г. едноименен русенски храм.

 

 

 

Untitled-29418 Всемирното Православие - Русенска ЕпархияНа 26 октомври, св. Димитър Солунски, по покана на Румънския патриарх Даниил Русенският митрополит Наум възглави св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” в Букурещ.

IMG_8488 Всемирното Православие - Русенска ЕпархияВаши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми градоначалници,

Ваши Високопреподобия,


Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Богу било угодно, в неделята от светата и спасителна Четиридесетница, в която Църквата си спомня подвига на св. Мария Египетска, стъпвайки на тази старославна територия, да поема грижата и отговорността за богоспасаемата Русенска епархия. Да посветя дните на служението си на боголюбивия клир и Божия народ, подвизаващи се във вярата в диоцеза на една старославна катедра.

DSC_1164 Всемирното Православие - Русенска Епархия

Уважаеми г-н кмет на гр. Бяла,

Ваши Високопреподобия,

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Радостно вълнение и съзнание за високата отговорност пред Бога за всички вас изпълват сърцето ми в деня, в който за първи път прекрачвам прага на богохранимата Русенска епархия като неин каноничен архиерей, избран от благочестивото паство и от Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия!

1 Всемирното Православие - Русенска Епархия

На 23 март, на третата неделя от Великия пост – Кръстопоклонна, в Патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски” в столицата беше отслужена св. Литургия, на която молитвено присъстваха двамата кандидати за Русенски митрополит, посочени от епархийските избиратели: Техни Преосвещенства Стобийски епископ Наум и Тивериополски епископ Тихон.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре