DSC05580 Всемирното Православие - Празнична служба и йеродяконско ръкоположение в Басарбовския скален манастирСпоред утвърдената традиция на 1 май в Басарбовската св. обител с тържествена богослужба и водосвет бе отбелязана паметта на св. пророк Йеремия. Този ден се отпразнува не само от братството на манастира, но и от жителите на родното село на св. Димитрий Басарбовски – Басарбово. Богослуженията бяха предвождани от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, който по време на св. Литургия ръкоположи в дяконски чин монах Антоний, брат на св. обител.

 

Още в ранни зори християни от съседна Румъния бяха дошли да се поклонят на мястото, където е живял свети Димитрий – небесен покровител на двата съседни народа – българския и румънския. Този ден е паметен за св. обител и с това, че през 1937 г. точно на празника на св. Йеремия с благословението на тогавашния Доростолски и Червенски митрополит Михаил е възстановен духовният живот в Басарбовската св. обител от монах Хрисант – 252 години след успението на св. Димитрий Басарбовски. Многоброен богомолен народ беше дошъл от гр. Русе, както и от с. Басарбово. На определеното място по време на утренята Негово Високопреосвещенство беше посрещнат от братството на манастира, свещеници от Русе и Шумен. При пение на „Владику и священноначалника…” духовниците взеха време. Преди началото на Литургията на монах Антоний му беше прочетена молитвата за възвеждане в иподяконски чин, след което застана пред иконата на Спасителя в молитвено очакване на момента на дяконското ръкоположение.

 

С благословението на митрополит Неофит „Благословено Царство…” каза архимандрит Емилиан – игумен на св. обител. В св. Литургия участие взеха и прот. Красимир Капитанов от Шумен и свещ. Йоан Иванов от Русе. На клира пяха служители на св. Митрополия и йером. Методий. На определения за дяконското ръкоположение момент монах Антоний, съпровождан от двама свещеници, се поклони пред св. икони и след трикратни поклони и възгласи „Повели…”, „Повелите…” той беше представен пред митрополит Неофит, който го въведе в св. Олтар. При трикратно обикаляне ръкополаганият целуна св. Престол в четирите му края, след което застана пред него на колене, а архиереят прочете формулата за въздигането му в първата степен на свещенството – дяконската. При пеене на „Господи, помилуй” се дочетоха останалите определени молитви. След това при възгласи „Достоин”, на които присъстващите също отговаряха с „Достоин”, йеродякон Антоний получи една по една дяконските одежди и Служебник. Веднага след това новоръкоположеният каза първата си ектения.

След отпуста Негово Високопреосвещенство се обърна с проповед към присъстващите и поздрави братството на манастира и неговия игумен с духовното обогатяване на св. обител с още един свещенослужител. Беше дадена думата и на игумена архим. Емилиан. Той подчерта големите чудеса и промените, които са станали в Басарбовския манастир след получаването на иконата с частица мощи на св. Димитрий през 2005 г. по благословението на Румънския патриарх Теоктист. Плод на благослова на светинята е духовното благопреуспяване на манастира и неговото обновяване, за да може да стане той духовен светилник и източник на изцеления по молитвите на св. преподобни Димитрий Басарбовски.

В манастирския двор беше извършен традиционният водосвет с молебен в деня на св. Йеремия за изпросване Божията закрила над плодовете на земеделския труд.

 

Снимки от събитието можете да разгледате тук: БПЦ - Българска Патриаршия