oproshtenie%20003 Всемирното Православие - НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА В РУСЕНа 17 март, Неделя Сиропустна, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи Божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в гр. Русе. На архиерея съслужи храмовото духовенство. Молитвено участие в св. Литургия взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия. Дълбоко поучителна проповед върху евангелското четиво произнесе ик. Георги Георгиев.


В 11.30 ч. Негово Светейшество прие в салона на Русенска митрополия академичното ръководство на Русенския университет „Ангел Кънчев” водено от проф. Христо Белоев.
В 17.00 ч. Българският патриарх Неофит оглави вечернята в катедралния храм. Традиционно в този ден от цялата богохранима Русенска епархия се стичат свещеници и вярващи християни, за да си дадем и поискаме прошка от нашия предстоятел, духовниците и миряните едни други да се примирим, за да може без вражда помежду си да започнем Пасхалния пост и напредвайки в покаянието през св. Четиридесетница да се удостоим да срещнем възкръсналия наш Спасител на света Господ Иисус Христос.
На певницата в катедралния ни храм бяха се събрали архиерейските наместници на духовните околии в Разград, Попово и Тутракан. Всички свещенослужители и вярващи отговаряха на ектениите произнасяни от протодякона. Активно участие в богослужението взеха също младите богослови-служители от администрацията на Русенска митрополия. Храмът беше преизпълнен с дошли да се опростим вярващи. Сред дошлите да поискат и дадат прошка с обичния ни предстоятел – патриарх Неофит, в храма бяха областния управител на Русенска област г-н Стефко Бурджиев и председателят на общинския съвет заслужил проф. Васил Пенчев, както и други представители на русенския интелектуален и културен елит.
Както Спасителят Иисус Христос уми нозете на учениците Си по време на Тайната вечеря и с това ни научи на смирение, потъпкване на собствения егоизъм и гордост, така и Светейшият ни Български патриарх в края на богослужението, след произнасяне на поучение върху нуждата от покаяние и прошка, пръв поиска и даде прошка на всички християни.
Последва самото последвание на взаимното опрощение по време на което Светейшия ни първойерарх търпеливо стоейки в подножието на архиерейския трон се опрости с всички вярващи. Всички взаимно най-искрено си казахме: „Простено, прости!”, както и „Леки и спасителни пости!”.
Всички ние, православните християни, ежедневно в петото прошение на Господнята молитва „Отче наш” казваме: „И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си”. Ето че не само Неделя Сиропустна е повод да дадем и поискаме прошка, но ежедневно (тъй като „няма човек, който да живее и да не съгреши”) посредством възпитателния характер на завещаната ни от Спасителя молитва „Отче наш” ние сме призвани да простим, за да бъдем простени.

Богат снимков материал от събитието можете да разгледате на сайта на Русенска митрополия