Българският патриарх Неофит прие Гюргевския епископ Амвросий и поклонници 

На 8 април 2013 г. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, прие в салона на Русенска митрополия Гюргевския епископ Амвросий.

Негово Преосвещенство еп. Амвросий заедно с група свещенослужители - епархийски съветници, началника на отдел „Поклоннически”, надзорника на манастирите в Гюргевска епархия, председатели на храмове, осъществява в периода 8-15 април поклонническо пътуване в Св. Гора. На път към „градината на Божията Майка” гюргевските поклонници взеха благословението на патриарх Неофит, за да се поклонят в по-значимите манастири по път за Св. Гора, както и в историческите централни столични храмове.

Епископ Амвросий представи на Негово Светейшество членовете на водената от него поклонническа група. След това подари на обичния ни предстоятел луксозни албуми, издадени в издателството на епископията, представящи петгодишната дейност на Румънския патриарх Даниил, манастира „Св. Йоан Руски”, монографията "Пастирско-културен център „Гавриил Дръгунълеску" (бивш владетелски палат, закупен от епископията за развиване на мащабна културно-просветна дейност), гоблен с образа на преп. Димитрий Басарбовски и патриаршески одежди. Негово Светейшество подари на епископа изданието „Летопис на Българската православна църква”.

В приветственото си слово еп. Амвросий поздрави всесърдечно Негово Светейшество с избирането му за предстоятел на БПЦ. „При Вашите посещения в Гюргевска епископия винаги духовно сте ни радвали. Утре, 9 април, се навършват седем години от нашето въдворяване за Гюргевски епископ и с духовна радост си спомняме за Вашето участие в това значимо събитие. Изключително сме горди за това, че нашият отец и митрополит сега е избран за патриарх на БПЦ. С най-искрени чувства желаем да Ви кажем: „Достоен!”

Негово Светейшество отговори от своя страна: „Благодаря Ви от все сърце! Всяка среща с Ваше Преосвещенство за нас е голяма радост и поддържането на братски чувства между нашите народи е от голямо значение. Много отговорно е патриаршеското служение, но винаги ми е било приятно да бъда тук в Русе и Гюргево сред вярващите на града. Знаете, че св. Георги е покровител и на гр. Русе и винаги когато празнуваме заедно, и при други случаи, когато идват свещенослужители от Гюргевска епархия, с Ваше благословение, за нас е голямо удоволствие и духовна радост”.

Последва разговор в особено топла братска атмосфера.

Румънската поклонническа група се поклони в катедралния ни храм „Света Троица” и се запозна с културното наследство, представено чрез музейната експозиция при храма.