DSC_1010 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА 136-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД РУСЕ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВОНа 20 февруари град Русе отбеляза 136 години от освобождението си от османско владичество. Честването беше организирано от Община Русе и Русенска митрополия. То започна с молебен в катедралния храм „Св. Троица”. Молебенът беше отслужен от протосингела на Русенска митрополия архимандрит д-р Виктор в съслужение със свещ. Милен Цветков и протодякон Кирил Синев. Присъстваха представители на държавната и общинска власт. Изпя се „Многая лета” за благоденствието на страната и града.

Програмата продължи в Пантеона на възрожденците. В началото беше цитирано част от словото, произнесено от Браницки епископ Климент пред Катедралния храм "Св. Троица" при посрещането на руските войни. В него той казва:

"Нашето горещо желание се изпълни. След дълги години очакване и съмнения, сред дълги страдания и страст, накрая виждаме вас - храбрите и благородни войни сред нас, като ни поднасяте желания мир. [...] Искаше ни се да ви прегърнем като приятели, да се разцелуваме като братя, да ви се порадваме, наши благодетели, но всичко това няма да изкаже дълбоката признателност, която преизпълни с любов сърцата ни към великия цар Освободител, към вас, храбри руски воини, и към целия руски народ".

Реч произнесе кметът на Община Русе Пламен Стоилов. Беше поднесена кратка художествена програма. Архимандрит д-р Виктор, свещ. Милен Цветков и протодякон Кирил Синев отслужиха заупокойна молитва. Тя завърши с „Вечная память” за всички паднали за освобождението на Родината ни. След молитвата, пред вечния огън, в центъра на Пантеона, бяха поднесени цветя от името на управата на Област Русе, Община Русе, генералното консулство на Руската федерация в Русе, политически партии и сдружения. В честването участие взеха и членовете на клуб „Традиция”, които мислено върнаха присъстващите в далечната 1878 г. с пресъздадените униформи от времето на Руско-турската война. Събитието беше уважено от зам.-областния управител на Русе Милена Хинкова, председателя на общинския съвет на Русе засл. проф. Васил Пенчев, генералния консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, ученици от русенските училища, много граждани, дошли да изразят признателността си за придобитата свобода.

 

DSC_0926 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА 136-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД РУСЕ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО

 

 

 

 

 

 

 


 

DSC_0965 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА 136-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД РУСЕ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО

 

 

 

 

 

 

 


 

DSC_0955 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА 136-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД РУСЕ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО

 

 

 

 

 

 

 


 

DSC_0984 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА 136-ТАТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ГРАД РУСЕ ОТ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО