С архиерейска св. Литургия започна изборният ден за епархиотите на Русенска епархия. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски митрополитски престол, натоварен от Светия Синод на БПЦ да организира и проведе изборите за нов Русенски митрополит на мястото на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В съслужение с него бяха свещенослужители от епархията.

В храма от всички краища на епархията се събраха епархийските избиратели и много русенци, за да изпросят от Бога Неговата благодатна помощ и вразумление в предстоящото важно за епархията и цялата Църква дело – избора на нов архипастир на Русенска епархия.

В края на светата Литургия митрополит Амвросий, като благодари на Бога и съслужителите си, че днес е отслужил последната си литургия в тази епархия като неин наместник, се обърна към присъстващите богомолци с думите: „Вие, епархиотите, сигурно изпитвате смесени чувства: гордост, че вашият предстоятел е заел патриаршеския престол и тъжни, че сте го загубили като свой митрополит”. Той увери чедата на Русенска епархия, че и Негово Светейшество тъгува за епархията и заключи, че няма нищо по-хубаво за една епархия от това, да има любов между епархиотите и епархийския архиерей. Той каза, че както в семейството връзката между митрополита и епархията трябва да е с неразривните връзки на неотпадащата любов в Господа.

Митрополит Амвросий каза още, че Бог сам избира своите съработници и потвърждение за това са думите: „не вие Мен ме избрахте, а Аз вас ви избрах”; че епархийските избиратели ще бъдат оръжие на Божия промисъл и призова всички да вземат участие в този отговорен избор, като просят в молитва от Бога Светия Дух да осени избирателите и да им разкрие Божията воля.

Митрополит Амвросий внесе разяснение и защо този избор се е забавил, като уточни, че изтеклата година е била особено тежка за БПЦ, която в кратко време е останала с една овакантена – от Западно- и Средноевропейския митрополит – епархия и две овдовели след кончините на Варнеския и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил. В предвид тази ситуация Светият Синод е преценил, че първо трябва да бъдат избрани предстоятели на тези епархии и едва след това да се пристъпи към избор в Русенска епархия, която в лицето на Негово Светейшество е имала свой предстоятел, който добре познава нейните проблеми и милее за нея.

В края на словото си митрополит Амвросий още веднъж призова: „Молете се Светия Дух да слезе над избирателите, защото мястото на един достоен митрополит трябва да се заеме от друг достоен митрополит!”

С изпяване тропара на Петдесятница започна епархийският избор в Русе. Избирателите се събраха в приемния салон на Русенската св. митрополия и след като бяха проверени поименно и редовността на техните пълномощия, се установи, че присъстват всичките 24 епархийски избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии.

Митрополит Амвросий даде последни напътствия за важността на делото, към което пристъпват, и като изчете листата с достоизбираемите епископи кандидати за митрополитския престол, разясни подробно реда на гласуването.

В помощ на наместника за провеждането на избора бе избрано бюро в състав: архим. Виктор, протосингел на Русенска св. митрополия и архим. Емилиян, отговарящ за манастирите в епархията.

След това се пристъпи към гласуването. Всеки избирател целуваше светото Евангелие, взимаше бюлетина от наместника митрополит Амвросий и се оттегляше в малкия салон, където в уединение пред таблото, което служителите на митрополията бяха подготвили със снимките и биографиите на достоизбираемите епископи, заграждаше имената на двама от листата, които считаше за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Русе. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик, я пускаше в прозрачна урна. Избирателите гласуваха по духовни околии: първо представителите на Русенска, след това на Разградска, Поповска и Тутраканска духовни околии.

След като приключи гласуването, бяха разпечатани и проверени бюлетините и бе установено, че всички подадени 24 бюлетини са валидни. Преброяването показа, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове са събрали Стобийският еп. Наум, който е получил 22 гласа, и Тивериополският еп. Тихон – 15 гласа. Гласове получиха и Велички еп. Сиоий – 3 гласа, Драговитийски еп. Даниил – 3 гласа, Траянополски еп. Киприян – 2 гласа, Главицки Йоан – 2 гласа и Браницки Григорий – 1 глас.

episkop%20naum Всемирното Православие - РЕЗУЛТАТИ ОТ МИТРОПОЛИТСКИЯ ИЗБОР В РУСЕ

Негово Преосвещенство епископ Наум

 

episkop%20tihon Всемирното Православие - РЕЗУЛТАТИ ОТ МИТРОПОЛИТСКИЯ ИЗБОР В РУСЕ

Негово Преосвещенство епископ Тихон

 

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий обяви официалнно резултатите, като поздрави избирателите за избора и се пристъпи към оформянето и подписването на протокола.