Варненска и Великопреславска Епархия

flaeri%20Koleda_Page_1 Всемирното Православие - Варненска и Великопреславска ЕпархияУважаеми дами и господа,

С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на 21.11.2014 г. - Въведение Богородично – празник на християнското семейство и младеж, стартира общоградска дарителска кампания за подпомагане градежа на храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски” под надслов „Варненската Коледа”.

1329637625_ikona-bogorodicy-vsecarica-pantanassa Всемирното Православие - Варненска и Великопреславска Епархия

С благословението на Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” във Варна ще пристигне копие на чудотворната иконата „Всецарица” от манастира Ватопед на Света Гора. Тази икона е дело на иконописец - монах от Света Гора- Атон. Той е изписал две точни копия на чудотворната иконата „Всецарица” за храмове в света, които пожелаят да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. 

p140414 Всемирното Православие - Варненска и Великопреславска ЕпархияВ последно време думата Хелоуин предизвиква интерес сред младите ни ученици и сред нашето младо поколение. Тази дума създава вихър от емоции, чувства, преживявания. Но какво значи тя?

Името "Хелоуин" произлиза от средновековен английски език. Хелоуин е разночетене на "All Hollow's Eve" с който, римокатолиците обозначават нощта към техния празник на Всички светии - 31 октомври срещу 1-ви ноември. До VIII век празникът "Всех святих", както е известен в православния свят се е празнувал и на Изток, и на Запад в Първата неделя след Петдесетница ( т.е. като подвижен празник през лятото). И днес Православната Църква почита всички светии именно в тази неделя. Но в Рим папа Бонифаций IV в 609 г., както и папа Григорий 3 (731-741) самостоятелно решават да преместят почитането на Всички светии на 1 ноември, за да преодолеят вкоренените келтски езически традиции в Западна Европа, Британия и Ирландия, поддържани някога от друидите - келтските жреци и магьосници.

14 Всемирното Православие - Варненска и Великопреславска ЕпархияНа 9 юли 2014 г. се навърши една година от кончината на приснопаметния и обичан наш архиерей, Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Всемилостивият Бог прие душата на един скъп наш архиерей, добър човек и деен митрополит, който се грижеше за епархията си.

По този скръбен повод в катедралния храм „Успение Богородично” беше отслужена Заупокойна света Литургия, след нея и панихида в храма, както и трисагий на гроба за покойния митрополит Кирил.

mk Всемирното Православие - Варненска и Великопреславска ЕпархияНа 9 юли 2014 г. се навършва една година от кончината на приснопаметния и обичан наш архиерей Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Всемилостивият Бог прие душата на един скъп архиерей, добър човек и деен митрополит, който се грижеше за епархията си.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре