640-420-noviiat-vrachanski-mitropolit-grigorij Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ ОСВЕЩАВА БЕЛИТЕ ПРЕСТИЛКИ НА ЛЕКАРИТЕДнес във Враца ще бъде извършено освещаване на лекарските бели престилки. Поводът е Денят на българския лекар, който се отбелязва днес, на 19 октомври.

Тази година в града под Вола митрополит Григорий приканва всички медици, които желаят да донесат белите си престилки, за да бъдат осветени със специална молитва. Свещенодействието ще се извърши утре вечер в салона на врачанското кино "Метропол".

Там отново в чест на медиците ще се излъчи документалният филм “Светителят хирург”. Той е посветен на един от най-големите светци на 20 век – Св. Лука Войно-Ясенецки, наричан още и Кримски. Лентата разказва за живота и знаменитите открития в хирургията, направени от св. Лука. Автор на филма е журналистът от телевизия “Европа” Ангел Бончев.

Прожекцията гостува във Враца по покана на Врачанската света митрополия и Община Враца. Тя е безплатна и ще започне в 18 ч. Преди началото на филма авторът ще разкаже за това как се е родила идеята за лентата и как е била реализирана.

В 16.30 ч. за децата на Враца ще бъде представена книжката “Свети Лука доктора”, която разказва за свети Лука Войно-Ясенецки. Премиерата ще е в Регионалната библиотека “Христо Ботев” и на нея също ще присъства авторът Ангел Бончев. В събитието могат да участват както деца, така и техните родители.