2 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯНа 8 ноември, когато Православната църква чества Събора на свети архангел Михаил, храмът-пантеон „Свети Архангели“ в двора на Военната академия „Г. С. Раковски“ в столицата отбеляза своя храмов празник и 125 години от освещаването му (1897 г.).

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит св. Божествена литургия оглави неговият викарен епископ Поликарп Белоградчишки, в съслужение с духовници от епархията.

Празника почетоха началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев, както и множество служители, преподаватели, студенти и гости.

За благолепието на богослужбата допринесоха опитни клиросни певци начело с д-р Андрей Касабов.

От Словото Божие се знае, че Ангелите са винаги до нас, дават ни се още от светото Кръщение и заедно със светиите непрестанно ни помагат в житейския път, за наше спасение. Небесните ангелски чинове са девет на брой, а за техен вожд е поставен от Бога светият архистратиг Михаил.

Има специална кратка молитва към Ангела-хранител, с която всеки да го призовава: „Свети Ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля те избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!“

В края на св. литургия председателят на храма свещеник Йордан Божилов беше отличен с офикията „протойерей. Заедно с благодарственото си слово той припомни и как храмът „Свети Архангели“ е възкръснал от пепелта след дългите атеистични години, благодарение на моралната и материална подкрепа на ръководството на Военната академия „Г. С. Раковски“. Свещеникът благопожела да възкръсне и военно-духовната институция, каквато е имало през първата половина на миналия век и наистина да има храмове в поделенията на Българската армия, където да служат достойни свещеници на Българската православна църква.

Във връзка с юбилея Негово Преосвещенство връчи на генерал-майор Тодор Дочев църковна кондика, в която да се отбелязват оттук нататък най-важните събития в храма през годината. Кондиката беше поставена под стъкло в хубав дървен проскинитарий.

Белоградчишкият епископ Поликарп подчерта, че Българската православна църква винаги е обичала своето войнство, своите духовни чеда във военно звание, винаги ги е подкрепяла и е била част от техния живот. Той благодари на началника на Военната академия, че с въздигането на храма се дава възможност духовният живот да бъде факт, а не само историческа гордост.

В църквата „Св. Архангели“ всеки понеделник се отслужва св. Божествена литургия. Лекциите на студентите са изместени с половин час, за да може желаещите спокойно да се черкуват. 

 

3 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Всемирното Православие - 125 Г. ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМА „СВ. АРХАНГЕЛИ“ ВЪВ ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тук може да видите видеозапис от събитието, заснет от Соня Анкова.