Мощи на светци

ce34dee4ba933814cfd787b94c96ab99 Всемирното Православие - Мощи на светци 8 до 10 септември в Свято-Успенската Почаевска лавра преминаха тържества в чест на преподобни Иов, игумен и чудотворец Почаевски. На 8 септември от пещерния храм на Свято-Успенската Почаевска лавра потегли традиционното литийно шествие, в което взеха участие наместникът на Лаврата Почаевският митрополит Владимир, братята на манастира и много поклонници, пише сайтът на Лаврата.

ed342bc4e9f4104a4c9db33cca112cbd_big Всемирното Православие - Мощи на светци Днес по обяд в България пристигнаха мощите на св. Пантелеймон. На границата ни с Гърция Честната глава на светеца-церител бе посрещната от Неврокопския митрополит Серафим и Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Мощите се носят от архим. Евгений, игумен на светогорския манастир "Св. Пантелеймон" и братя на манастира. Иконата с образа на светеца е носена от монаси от светогорския манастир "Ксенофонт", където е и изрисувана.

07.27_sv_Pantelejmon_chepelare Всемирното Православие - Мощи на светци От 26 юли до 2 август в България пристига изключително ценна светиня – главата на св. вмчк Пантелеймон – един от най-почитаните светци в православния свят.

Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения както от физически, така и от душевни болести и страдания  ( на иконата: св. Пантелеймон изцерява безнадеждно болен).

20 Всемирното Православие - Мощи на светци Света Гора – Атон дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия на БПЦ-БП и на единия от двата енорийски храма в София, построени в чест на свети великомъченик Мина, намиращ се в столичния квартал „Модерно предградие”. 

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български и със съдействието на Балканското атонско сдружение на 27.10.2016 г. председателят на храма протойерей Серафим Петров и председателят на БАС г-н Андрей Кристов посетиха Света Гора /Атон/.

34%20(1) Всемирното Православие - Мощи на светци

На 9 април 2013 г. братството „Свети архангел Михаил” при столичната катедрала „Света Неделя” осъществи първото за 2013 г. поклонническо пътуване, до двата сопотски манастира: „Възнесение Господне” и Въведение Богородично”, намиращи се на територията на Пловдивска епархия, Карловска духовна околия. Поклонниците тръгнаха в 8 ч. от София и поеха по подбалканския път в посока град Сопот. Самият град е разположен в плодородната Стремска долина на 510 м. надморска височина, в полите на Стара планина, на 136 км. източно от София и на 63 км. северно от Пловдив.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре