IMG_3043 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) Текст и снимки: Василка Нанева 
 
 Няколко дни преди началото на Рождественския пост в София бяха донесени мощите на св. Йоан Кръстител, открити при археологически разкопки на остров „Св. Иван” край Созопол на 28 юли т.г. Бронираната кола с безценната находка спря пред столичната катедрала „Св. Александър Невски” малко преди 17 ч. Честта да поеме пръв ковчежето се падна на Сливенският митрополит Йоаникий, в чиято епархия беше открита светинята. 
Докато архиереят се изкачваше по стълбите на катедралата в съпровод от празничен камбанен звън и плътно съпроводен от голямо множество камери и микрофони на медии, висши духовници на Българската православна църква подеха тропара на Честния Кръст. След тържественото внасяне на св. мощи, Българският патриарх и Софийски митрополит Максим прочете пред тях молебен за мира и благоденствието на българския народ. После председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, земеделският министър г-н Мирослав Найденов, министър Божидар Димитров, откривателят на мощите поф. Казимир Попконстантинов, американският посланик и другите официални лица бяха пуснати с предимство да се поклонят на светинята веднага след митрополитите и епископите. След това започна поклонението на стотиците миряни, изпълнили катедралата. Всеки един получаваше осветен памук и икона на св. Йоан Кръстител със следната молитва от обратната й страна:

Кръстителю Христов и Предтече, най-велик пророче и пръв мъчениче, най-близък Христов свидетелю, наставниче на постниците и пустинниците, учителю на чистотата, о, пророче Господен Йоане, приеми от нас това наше моление, коети ти принасяма сега, и с твоите благоприятни пред Бога молитви избави от всяко зло светата ни Църква и благочестивия и православен български народ от вечните мъки, и ни направи наследници на Небесното царство, та вечно да пеем на Бога: Алилуя!

Припомняме, че повод за проучванията през лятото станаха намерените в библиотеката на Ватикана документи, че на най-големия от петте созополски острова се е намирал древен манастир, носещ името на Господния Предтеча. Действително, в олтарната част на манастирската църква екипът на проф. д-р Казимир Попконстантинов се натъкна на алабастрен реликварий, запечатан с червен хоросан. Реликварият е пренесен на острова през IV век, понеже тук се е намирал един от най-големите царски и патриаршески центрове. Не случайно от началото до края манастирът е ставропигиален, т.е. пряко подчинен на Цариградската патриаршия. Особено ценна археологическа находка е надписът на гръцки върху кутията до реликвария, посочващ, че мощите са на св. Йоан Предтеча. Допълнително доказателство е фактът, че според изписаната върху кутийката дата, мощите (костици от ръка, лицева част и зъб на светеца) са били пренесени на острова на 24 юни, когато е рожденият ден на св. Йоан - Кръстителят Господен.

 

 IMG_3013 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ )

 

IMG_3005 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) 

 

IMG_3008 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) 

 

IMG_3004 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) 

 

IMG_3020 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) 

 

IMG_3015 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) 

 

IMG_3016 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ ) 

 

IMG_3029 Всемирното Православие - МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ ПРИСТИГНАХА ЗА ТРИ ДНИ В СОФИЯ (ФОТОРЕПОТАЖ )