sv%20andrej Всемирното Православие - Патриарх Вартоломей ни дарява мощи на св. Андрей
Автор: Eлена Димитрова
Източник: http://www.standartnews.com
 
 

Вселенският патриарх Вартоломей дарява утре на Св. Влас мощи на св. Андрей Първозвани. Безценния дар ще донесат в България министър Божидар Димитров и строителните предприемачи братя Диневи.

Официалната церемония по предаването на мощите на светеца ще се състои във Вселенската патриаршия в Истанбул.

Преди 6 месеца Динко и Йордан Диневи заедно с министър Димитров помолиха патриарха да им прати мощи на светеца, за да бъдат вградени в манастира "Св. Андрей Първозвани" край Св. Влас.

Инициативата за възстановяване на средновековната обител е на Диневи. Преди месец те получили отговор от Вартоломей, че той е открил мощи на светеца и може да им ги предостави.

 

Св. Андрей Първозвани е имал изключително важна роля в разпространението на християнството край Черно море. Исторически сведения сочат, че през 55 г. сл. Хр. той е бил и по българското крайбрежие около Несебър, където създал една от първите християнски общности по тези земи.

Проф. Димитров ще получи мощите на светеца навръх рождения си ден в четвъртък.

В памет на св. Андрей през Средновековието между днешния Слънчев бряг и Св. Влас са били изградени голяма църква и манастир. Духовното средище обаче по-късно е разрушено. На това място е запазен само малък параклис.

Даряването на мощите на св. Андрей е вторият жест, който Вселенският патриарх прави през последната година. През май Вартоломей дари отново по молба на братя Диневи и министър Димитров частица и от мощите на св. Власий специално за построената от братята църква в Св. Влас.