20 Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА – АТОН ДАРИ МОЩИ НА СВ. МИНА НА СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ НА БПЦ-БП И СТОЛИЧНИЯ ХРАМ „СВ ВМЧК МИНА“Света Гора – Атон дари мощи на св. Мина на Софийска митрополия на БПЦ-БП и на единия от двата енорийски храма в София, построени в чест на свети великомъченик Мина, намиращ се в столичния квартал „Модерно предградие”. 

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български и със съдействието на Балканското атонско сдружение на 27.10.2016 г. председателят на храма протойерей Серафим Петров и председателят на БАС г-н Андрей Кристов посетиха Света Гора /Атон/.

Там атонските братя от монашеската килия на Каруля, възстановена от г-н Кристов, дариха на сдружението частица от мощите на св. вмчк. Мина, а членовете на сдружението я предадоха за вечно съхранение и поклонение на председателя на храма носещ името на великомъченика. 

praznik Всемирното Православие - СВЕТА ГОРА – АТОН ДАРИ МОЩИ НА СВ. МИНА НА СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ НА БПЦ-БП И СТОЛИЧНИЯ ХРАМ „СВ ВМЧК МИНА“На 11 ноември, когато Православната църква почита паметта на св. вмчк Мина, по повод храмовия  празник на църквата в жк „Модерно предградие“ ще има архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит  в навечерието на празника, на 10 ноември, от 15:30 часа  ще се проведе литийно шествие с частицата от светите мощи. След което ще бъде отслужена празнична вечерня. На самия празник на 11 ноември ще бъде отслужена света Божествена Литургия.

 И в двата дни светите мощи на великомъченик Мина  ще бъдат изложени за поклонение и благословение на вярващите!

+ + +

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област през III – IV век. По-късно се оттеглил в отшелничество в пустинята до град Котуан. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван и жестоко измъчван. Накрая отсекли главата му, запалили огън и хвърлили в него тялото му. Вярващите събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали с почести. На мястото била построена църква посветена на мъченика и в нея ставали множество чудеса.

+ + +

ПРОГРАМА НА ЛИТИЙНОТО ШЕСТВИЕ ЗА ПРЕНАСЯНЕ НА СВ. МОЩИ НА СВ. ВМЧК. МИНА:

- Начало на литийното шествие на 10 ноември - 15:30 часа;

- Сборно място на ул.”Орион”, до кръстовище „Орион”, Люлин 10;

- Маршрут на шествието: от кръстовище „Орион” по бул.”Европа” до храм „Св. Вмчк Мина”, кв. „Модерно Предградие”.

ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА :

- Празнична вечерня от 17:00 часа;

- Празнична утреня от 08:00 часа;

- Празнична света Литургия от 09:00 часа.

 

Снимки: Всемирното православие и храм "Св. вмчк Мина", кв. Модерно предградие