viara310509_goran_1_.jpg Всемирното Православие -    „Обидно е да кажеш на истинския християнин, че има само един ден на влюбените” – тази неделя във „Вяра и общество” двама свещеници - православен и католик – говорят за прошката, за почитта към св. Кирил Славянобългарски и за „Деня на влюбените”...

Автор и водещ на предаването: Горан Благоев   

 

В неделята, в която тази година съвпадат няколко значими църковни празници, предаването ни се опитва да намери пресечната точка между тях, търсейки отговор на въпроси като: Можем ли да говорим за милост и прошка, когато ежедневието постоянно ни сблъсква с грубост и насилие? Защо денят на успението на св. Кирил Славянобългарски потъва в забравата и може ли Църквата да противостои на консуматорската агресия, която опошлява големите празници?

 

   Според иконом Ангел Ангелов от столичния храм „Св. София” прошката е отдаване на любов и една възможност да премахнем агресията в нас и около нас. „Христос издига прошката  до там, че ни учи да обичаме дори враговете си. Как бихме се различили от другите изповедания, ако не показваме точно това  - нали затова сме християни, за да прощаваме и на тези, които не ни обичат.” Свещеник Петко Вълов от Католическата екзархия у нас допълва, че е много важно за прошката да се говори още в семейството: „То е домашната църква, в която трябва да се научим на любовта, милосърдието, прошката и тогава външната агресия няма да бъде така силна.” Помолени да споделят своя опит като духовници, и двамата ни гости казват въз основа на личните си наблюдения сред миряните, че човек по-лесно разкрива греховете си и търси прошка от Бога, отколкото от друг човек, и че най-трудно се прощава на близки хора...

 

     Тази неделя „Вяра и общество” отново се излъчва от 10.10 ч  eдновременно по БНТ 1 и БНТ Сат. Заради Зимните олимпийски игри повторението на предаването е само по БНТ Сат – на 15 февруари сутринта от 6.10 ч.  

     От неделя (14.02.) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия  www.bnt.bg на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".