P4010144 Всемирното Православие - НА ТВОЯ КРЪСТ СЕ ПОКЛАНЯМЕ, ХРИСТЕ

Духовенство и богомолен народ съпреживяха тази вечер последните часове преди разпятието Христово и кръстната смърт на нашия Господ Иисус Христос.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” полагащата се Утреня на Велики петък с последованието на дванайсетте евангелия бе отслужена от Негово Светейшество Българският патриарх Максим в съслужение с преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон и Знеполски Йоан, високопреподобния архим. Дионисий и храмовото духовенство.

На Велики четвъртък с четенето на полагащите се дванадесет евангелски четива, т. е. дванадесетте откъса от Евангелието: Йoaн. 13:31-18:1; Йoaн. 18:1-28; Мат. 26:57-75; Йоан. 18:28-19:16; Мат. 27:3-32; Марк. 15:16-32; Мат. 27:33-54; Лука. 23:32-49; Йоан. 19:25-37; Марк. 15:43-47; Йоан. 19:38-42 и Мат. 27:62-66, Църквата премъдро ни припомни и ни направи съучастници на Тайната вечеря на Господ Иисус Христос с Неговите ученици, молитвата Му в Гетсиманската градина, предателството, съда, издевателствата над Господ и Неговото разпятие.

Христос празнувал Пасха заедно с учениците Си в дома на един йерусалимски жител. Според св. Атанасий това бил Зеведей, баща на апостолите Яков и Йоан. Преди самата вечеря, за да даде пример за смирение и служение на ближните, Господ Иисус Христос снел връхната Си дреха, препасал се с кърпа и умил нозете на апостолите и с това им показва, че който иска да е пръв между другите, трябва да им бъде като слуга. По време на вечерята Учителят отправил поучение към тях да се обичат един другиго и да не се стремят към първенство и установил св. тайнство Евхаристия, като Сам причастил светите апостоли.

След това Иисус и учениците Му се отправили за Елеонската планина извън стените на Йерусалим. Там Спасителят често прекарвал нощта в молитва. Като дошли до Гетсимания, оставил учениците Си да Го чакат и с трима от тях - Петър, Яков и Йоан, се отдалечил навътре в маслиновата градина. Поръчал им да стоят будни и да се молят, за да не паднат в изкушение, а Сам Той отишъл на още по-усамотено място, паднал на земята и започнал да се моли на Своя небесен Отец, казвайки: “Отче Мой, ако е възможно, нека Ме отмине тая чаша, обаче нека бъде не както Аз искам, а както Ти!” Капки кървава пот падали на земята от божественото чело на Христос. На три пъти Той идвал при тримата Си ученици, събуждал ги и отново отправял молитва към Отца да Го отмине чашата на страданията.

Тогава дошъл Юда с войници и слуги на първосвещеника, въоръжени с ножове и колове. Като пристъпил към Иисус, предателят казал: “Радвай се, Учителю!” И Го целунал. Така Юда предал Учителя си.

Хванали Иисус и Го отвели на съд, първо при първосвещеника Анна, а след това и при първосвещеника Каиафа. Бичували Го, осмивали Го, поругавали Го без да има никаква вина и накрая разпнали Господ на кръст заедно с двама разбойници.

Съгласно Типика, след петото евангелско четиво с лития Разпятието Христово бе изнесено от светия олтар, което символизира носенето на Кръста от Христос към Голгота, и го поставят за поклонение в средата на храма. Там след трикратни земни поклони служещото духовенство се поклони на Светия Кръст Господен със страдащия за нашите грехове Спасител.

От амвона слово произнесе Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, в което, като ни припомни подвижническия спасителен път, който изминаха вярващите християни през изтичащия Велик пост и евангелските събитията около страданията (страстите) Христови, архиереят насочи умовете и сърцата на присъстващите към предстоящия Празник на празниците - Възкресение Христово.

Благочестивите християни смирено в молитва скланяха глави и колене пред Разпятието Христово до края на богослужението.