7 Всемирното Православие - „ТВОЕТО ВЕЛИЧИЕ, ДЕВСТВЕНИЧЕ, КОЙ ЩЕ РАЗКРИЕ”

(из Кондака на празника)

На 26 септември, когато Българската православна църква чества Успението на св. ап. Йоан Богослов, в храма на столичния квартал „Левски Г”, посветен на възлюбения Христов ученик, настроението беше празнично и светло. Св. Литургия беше водена от архим. Теофан, в съслужение със свещеник Цветослав Йовчев и свещеник Румен Стойчев.

Сред многобройния вярващ народ беше кметът на Община „Подуяне” г-жа Ева Митова, показала съпричастие за завършване на дългогодишния строеж, както и за благоустройството на осветения през 2009 г. дом Божий.

Г-н Станимир Антов, богослов и бивш преподавател, който е клиросен певец в храма, произнесе проповед, спирайки се на най-важните моменти от живота на св. Йоан Богослов:

Той заедно с брат си Яков веднага тръгнал след Христа, щом Той ги призовал, оставяйки баща си, мрежите и кораба. Заедно с брат си и с ап. Петър бил свидетел на Преображението Господне на планината Тавор, на възкресението на дъщерята на Иаир, него апостолите накарали на Тайната вечеря да се облегне на гърдите на Спасителя и да попита кой ще Го предаде. В Гетсимания отново бил един от тримата придружаващи Богочовека, Който се молел усърдно, с кървав пот преди Голготските страдания. И особено при Кръста, когато другите апостолите се разбягали поради страх от иудеите, св. ап. Йоан – девственикът и богословът, останал до своя Учител, когото обичал повече от живота си. На него Иисус Христос поверява Пречистата св. Богородица, казвайки: „Ето Майка ти!”, а на Божията Майка казва, сочейки към св. Йоан, казва - „Ето син ти!”, и така я прави Майка на цялото човечество.

Архимандрит Теофан поздрави присъстващия народ с храмовия празник и подчерта, че жителите на енорията са щастливи да имат за покровител Апостола на любовта. Училището в квартала също носи името на Светия праведник.

Духовникът припомни, че св. Йоан Богослов е автор на четвъртото св. Евангелие, на три послания до християните и на последната част на св. Библия – Откровението (Апокалипсиса). Той е единственият Христов апостол, който не е бил убит за вярата си в Спасителя. Завършва живота си на о. Патмос, където бил изпратен окован във вериги от император Домициан (81-96 г.). Когато достигнал дълбока старост и вече не можел да говори продължително, св. ап. Йоан повтарял на учениците си само думите: „Чеда, обичайте се един други, защото това е заповед на Господа, тя едничка ще ви замени всички други!”

На о. Патмос Бог му открил, че Иисус Христос ще дойде втори път със сила и слава голяма. Тогава ще настъпи Страшният Христов съд и праведните и неправедните ще бъдат разделени както пастирът разделя овци от кози.

В края на службата към св. Тайни пристъпиха двама причастника. Архимандритът завърши словото си с думите, че идването в Божия храм не е за някакво развлечение, а за да помним, че сме грешни, да се покаем, да се изповядваме и причастяваме. За да чуем, застанали отдясно на Бога, гласа на Господа Христа: ”Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира!"

Празникът завърши с празничен водосвет и корбан за здраве.

1.JPG - 89.49 Kb

10.JPG - 98.19 Kb

11.JPG - 113.75 Kb

5.JPG - 129.33 Kb

6.JPG - 112.24 Kb

8.JPG - 119.94 Kb