Архангел Гавриил бил избран от Господ, за да благовести на Дева Мария, а с Нея - и на всички хора великата радост от Въплъщението на Сина Божий. Затова на следващия ден след Благовещение, прославяйки Пречистата Дева, ние благодарим на Господ и почитаме Неговия посланик Архангел Гавриил, послужил за тайнството на нашето спасение. На днешния ден пък се възпоменават неговите явления и чудеса през цялата история на човешкото спасение: всички явявания на архангел Гавриил в Стария и Новия Завет.

 


is92 Всемирното Православие - 13 ЮЛИ - СЪБОР НА СВЕТИ АРХАНГЕЛ ГАВРИИЛАрхангел Гавриил

Свети Архистратиг Гавриил е служител на Божественото всемогъщество. Той възвестил на ветхозаветното човечество за бъдещото въплъщение на Сина Божий: вдъхновил пророк Мойсей за написването на книга Битие; на пророк Даниил възвестил бъдещата съдба на еврейския народ (Дан. 8-16; Дан. 9-21,24); явил се на праведната Анна с вестта за раждането от нея на Преблагословената Дева Мария. Свети Архистратиг Гавриил неотстъпно пребивавал със светата Отроковица Мария в Йерусалимския храм и впоследствие Я закрилял през цялото време на земния Й живот. Той се явил на свещеник Захарий, предсказвайки му раждането на Господния Предтеча - Йоан Кръстител. Господ го изпратил при св. Йосиф Обручник: той му се явил на сън, за да му открие тайната на въплъщението на Сина Божий от Пресвета Дева Мария, предупредил го за замислите на Ирод и заповядал да бяга в Египет с Младенеца и св. Богородица. Когато Господ преди Своите страдания се молел в Гетсиманската градина с кървав пот, за да Го подкрепи, според Църковното Предание, бил изпратен от Небесата Архангел Гавриил, чието име означава "Сила Божия" (Лука 22-43). Жените мироносици чули от Архистратига радостната вест за Христовото Възкресение.

Празникът е установен и за възпоменаване явяването на св. Архангел Гавриил в Света Гора до Карея при един послушник – архангелът написал с пръст върху камък песента „Достойно ест”. Камъкът занесли на патриарха в Цариград и на Събора през 980 г. било постановено тази песен да се изпълнява при богослужението във всички православни църкви.

Възпоменавайки в този ден многократните явявания на свети Архистратиг Гавриил и неговото ревностно изпълняване на Божията воля, изповядвайки ревностното му ходатайство за християните пред Господа, Православната църква призовава чедата си с вяра и усърдие да прибягват в молитва към великия Ангел:

Като гледаш на небесата Божията слава, на земята от висините изпращаш благодат, началниче на ангелите, мъдри Гаврииле, служителю на Божията слава и божествен поборниче на света, спасявай, запазвай викащите към тебе: сам ти ни бъди помощник и никой не ще бъде против нас.

(Кондак, глас 2)

В статията е използван и текст от книгата „Сияние на светостта – вечен календар” – Траянополски еп. Иларион, изд. ПИК, В. Търново, 1996 г.