IMG_3247 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На 17 януари Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Максим, отслужи св. Божествена литургия в Кремиковския манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец” (XV в.), където се намира единственият в Софийска епархия параклис, посветен на преп. Антоний Велики. На същия ден миналата година малката църква беше осветена и така в св. обител храмовите празници станаха три: на Гергьовден, на Покров Богородичен (по-новата църква носи името на Божията Майка) и на 17 януари.

Игумения Хиония разказва,че решението параклисът да се посвети именно на св. Антоний Велики дошло някак естествено – нали той е основателят на монашеството и най-добре познава трудовете, несгодите, изкушенията по тесния път. Светецът е помощник в болести и трудни ситуации, при нападения от бесове и плътски страсти.

В словото си за празника Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий припомни как 20-годишният Антоний, родом от Египет (ок. 251 г.)  напуснал след смъртта на родителите си богатия бащин дом, раздал всичко на бедните, поверил малката си сестра на един девически дом и се заселил в пустинята, където прекарал 85 години в труд и свръхчовешки подвизи. За да се превърне във велик молитвеник и чудотворец, когото търсели за съвет и царе, и обикновени хора. Благодатното слово на безкнижния старец хранело душите, затова към него се стичали множество негови духовни чеда. Той само два пъти напуснал пустинята: първия път - за да даде дух на преследваните от Диоклетиан християни, а втория – за да защити Православието от ереста на Арий. Св. Антоний бил първият в историята на християнството пустинножител, а когато се представил пред Господа на 105-годишна възраст вече имал стотици последователи, издигнали по околните планини манастири и отделни отшелнически килии.

По неговите молитви Господ да ни помилва!

Празникът завърши с братска трапеза и курбан за здраве. 

 

IMG_3246 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ) 

 

IMG_3256 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

IMG_3257 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

IMG_3268 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ) 

 

IMG_3291 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

IMG_3287 Всемирното Православие - НА АНТОНОВДЕН В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР (ФОТОРЕПОРТАЖ)