DSC08559 Всемирното Православие - ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА СТАВА МАНАСТИР

Чудесата на Белоградчик далеч не се изчерпват само с прословутите скали и крепостта под тях. Тук на всяко място диша историята на този наистина невероятен край. Не случайно той зае 5-то място в класацията на в "Стандарт" "чудесата на България".

Когато пътувате от Берковица към Белоградчик, няма как да подминете село Боровица. Защото магията на Белоградчишките скали всъщност започва от това село.

Дори и самото име - Боровица, е дошло от скалата, наречена Боров камък. По турско време то се е намирало под точно тази червена скала, но след Освобождението хората веднага слизат на по-удобно място до река Лом и покрай пътя за град Белоградчик.

Старото село изчезва, но една сграда стои неподвластна на времето - църквата "Света Троица". Всички я знаят като "Червената църква", защото е иззидана от същия местен камък. Това разказва най-новата книга на "Стандарт" - "Тайните на Белоградчик". Тя е част от поредицата "Чудесата на България" и ще е на вестникарския пазар в събота, 9 април.

Червената църква е построена през 1866 г. от италиански дюлгери. Отлично запазените стенописи и икони пък са дело на неизвестни руски зографи. Но още по-стари записи свидетелстват, че на мястото е имало манастир. Който отново ще възкръсне. Това ще стане с проект на общината, за който тя спечели 1 млн. лв. от държавата в кампанията "Чудесата на България".

"Тайните на Белоградчик" разказва още кои са средновековните владетели на Белоградчик, какви подвизи са направили местните хора през войните от миналия век и какви загадки крие уникалната пещера Магурата.

 

http://www.standartnews.com/news